Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera vårdnadshavare är upprörda efter uttalandet i media och namninsamlingar har startats. Foto: Leonora Toplica/SVT

Flera anmälningar efter Vivallaskolans rektors uttalande om muslimska elever

Publicerad

Flera anmälningar till olika myndigheter och över 35 klagomål har inkommit till Örebro kommun. Detta efter Vivallaskolans rektor, Lena Sörbö, uttalade sig i media om muslimska elever.

– Mitt uttalande misstolkades, säger Lena Sörbö till SVT.

För två veckor sedan beslutade Skolinspektionen att bolaget bakom Arenaskolan i Vivalla skulle få sitt tillstånd återkallat. Detta efter Säkerhetspolisen larmat om risk för radikalisering.

I intervjuer i P4 Örebro och NA kopplas Lena Sörbös uttalanden om muslimska barn från friskolorna Al-azhar och Arenaskolan till radikalisering.

– Jag pratade om vårt arbete när vi tog emot elever från Al-azharskolan för tre år sedan. Då kom det frågor och man tyckte olika om varandra och därför började vi projektet “Tro möter tro”. Jag ber om ursäkt för att mitt uttalande misstolkades, jag nämnde inte radikalisering, säger Lena Sörbö, rektor på Vivallaskolan, till SVT.

När SVT kontrollerar uppgifterna med NA och P4 Örebro står de fast vid att Lena Sörbö svarat på frågor om hon sett radikalisering bland barnen från Al-azharskolan.

Hur ska du bygga upp förtroendet för dig som rektor på Vivallaskolan igen?

– Genom att visa vad jag står för och att jag är öppen för dialog. Jag har skickat ut brev till vårdnadshavare där jag ber om ursäkt för mitt uttalande och träffar gärna föräldrar som vill prata med mig.

Upprörda föräldrar – kräver rektorns avgång

Uttalandet har lett till oro och över 35 klagomål från olika personer har skickats till Örebro kommun efter intervjun. Det har även inkommit flera anmälningar till bland annat DO, JO, JK och polisen.

Ett inlägg där man uppmanade personer att mejla Örebro kommun om uttalandet, publicerades på Instagramkontot @Insan_sverige. Foto: Privat

I anmälningarna lyfts att ”många föräldrar i området är väldigt upprörda”. Det har även startats namninsamlingar där man begär rektorns avgång som redan har närmare 1 000 underskrifter.

– Jag förstår att många är oroliga och upprörda. Uttalandet var väldigt olyckligt, säger Katarina Arkehag, skolchef på Örebro kommun.

Får Lena Sörbö fortsätta?

– Vi har fortfarande fullt förtroende för henne, säger hon.

P4 Örebro har ändrat i sitt inslag, det som finns med i klippet är den första versionen där även reportern nämner fel skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.