Anna Holm, ansvarig utgivare P4 Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

P4 Örebro: Rektorn på Vivallaskolan svarade på en direkt fråga om radikalisering

Publicerad

Lena Sörbö nämnde inte själv ordet radikalisering i intervjun med P4 Örebro, men hon svarade på en direkt fråga om det. Det säger kanalens ansvariga utgivare Anna Holm.

– Det är en publicering jag står för fullt ut.

Under dagen har Anna Holm lyssnat igenom råmaterialet från intervjun med Lena Sörbö, rektor för Vivallaskolan.

– Frågan som reportern ställde var följande: ”När ni blickar tillbaka, har barnen som har kommit från den här skolan varit radikaliserade?”, säger Anna Holm.

Kan det råda någon tvekan om vilken fråga hon svarade på eller vad hon menade?

– Nej, jag har lyssnat igenom råmaterialet och eftersom hon svarar på den här direkta frågan på det här sättet tycker jag inte det finns utrymme för någon annan tolkning, säger Anna Holm.

P4 Örebro har gjort en rättelse men den gällde vilka barn Lena Sörbö avsåg i sitt svar. I den första versionen rapporterade P4 Örebro att det handlade om barn från Arenaskolan och inte Al-Ahzarskolan, vilket var det rätta.

I en artikel på NA.se samma dag om Vivallaskolans reaktion på stängningen av Arenasskolan fanns ett liknade citat från Lena Sörbö som i P4. Även NA:s ansvarige utgivare Anders Nilsson menar att det är helt klart att frågan hon svarade på handlade om radikalisering av elever från Al-Ahzarskolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rektorn själv i klippet. Foto: Leonora Toplica/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.