Delad bild. Till vänster: personer spelar elinnebandy i en idrottshall. Till höger: närbild på person med glasögon,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dyr utrustning och otillgängligt – starta klippet och hör om några av hindren för unga som vill vara med i en idrottsförening. Foto: SVT

Få unga med funktionsnedsättning föreningsidrottar

Publicerad

Idrottsrörelsen i Sverige samlar drygt tre miljoner medlemmar och målet är att de ska spegla befolkningen. Men så är det inte och särskilt inte när det gäller personer med funktionsnedsättning.

– Vi arbetar med att rekrytera och utbilda ledare och att förbättra tillgängligheten, säger Sussie Stjernström Olsson, verksamhetsutvecklare Riksidrottsförbundet.

Senast Riksidrottsförbundet mätte, 2023, var det färre än tio procent av de med funktionsnedsättning medlem i en idrottsförening. Motsvarande siffra för personer utan funktionsnedsättning var drygt 50 procent.

– Generellt är barn och ungdomar med funktionsnedsättning mindre fysiskt aktiva, säger Sussie Stjernström Olsson.

Nu pågår ett arbete inom hela idrottsrörelsen för att bli mer inkluderande, enligt Stjernström Olsson. Det handlar bland annat om utbildning och rekrytering av ledare, hur man når potentiella utövare och hur man gör idrottsmiljöerna tillgängliga.

Utrustning köptes in förra året

Under förra året fick idrottsrörelsen extra pengar för att köpa in anpassad utrustning inför i höst då regeringen inför fritidskortet som barn mellan 8 och 16 år kan använda till bland annat idrottande.

– Där har 55 specialidrottsförbund av 72 gjort inköp för att underlätta möjligheten att utöva idrott, säger Sussie Stjernström Olsson.

Signaler om fler aktiva

Svenska parasportförbundet har också genomfört kompetenshöjande insatser bland alla specialidrottsförbund och när den insatsen utvärderades svarade 77 procent av förbunden att de har fler aktiva paraidrottare jämfört med år 2023.

– Det märks av en skillnad, men det är fortfarande utmaningar och vi behöver fortsätta jobba med den här frågan, säger Sussie Stjernström Olsson.

Dyr utrustning och otillgängligt – starta klippet och hör om några av hindren för unga som vill vara med i en idrottsförening.

Exempel på idrottssatsningar för personer med funktionsnedsättning

Sportklubben Kista SC – har startat flera parasportaktiviteter i Järva

IK Eskilstunagymnasterna – alla kan gympa för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

IF Göta, friidrottsförening i Karlstad – arbetar med inkluderande ledarskap och utveckling av parafriidrott

RF-SISU Gotland – ordnar paraidrottens dag med flera föreningar och idrotter- prova på dag

RF-SISU Gävleborg – erbjuder bland annat utbildning och stödmaterial, till föreningar som vill starta eller utveckla parasportverksamhet

Svenska Fotbollsförbundet – satsar på utbildningsmaterial för ledare och föreningar inom parafotboll

Svenska parasportförbundet – arbetar för att skapa bättre förutsättningar med fokus på idrott och hälsa för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Bland annat genom Special olympics och Special olympics shooldays

Källa: Riksidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.