Foto: SVT

Här ska miljonbyn byggas

Uppdaterad
Publicerad

I Grythyttan planerar Holländska investerare att bygga en ny semesterby för 300 miljoner kronor. Om allt går som planerat ska de första spadtagen tas under slutet av näst år.

Semesterbyn ska ligga på Hälgsnäsudde tre kilometer öster om Grythyttan. Det 54 hektar stora området ska genomgå en stor förvandling. Trots det ska halvön behålla sin skogskaraktär.

– Det kommer att se ut som ett väldigt vackert naturområde, säger Marcel Klaassen, Projektledare Lake Resort Bergslagen.

Lake resort Bergslagen

– Det viktigaste är att det inte blir någon stadskänsla. Det kommer att bli mycket folk men det ska ändå bli tyst.

Mångmiljonprojekt

I planen ingår 150 exklusiva villor, ett servicecenter, en marina, restauranger och ett äventyrsbad. Bakom projektet står Holländska investerare med företagaren René Snel i spetsen. Trots budgeten på 300 miljoner kronor så är det ett mellanstort projekt för investerarna som redan drivit igenom flera liknande semesterbyprojekt runt om i Europa.

– Det är mycket pengar det stämmer, 300 miljoner kronor men det kan också bli 500 det är svårt att veta i dagsläget, säger Marcel Klaassen.

Det finns i nuläget en köpoption på marken och både investerarna och kommunen hoppas att ett förslag till detaljplan ska vara klar till sommaren.

– Så fort detaljplanen är färdig så hoppas vi kunna börja bygga direkt, säger Marcel Klaassen.

Han hoppas kunna ta de första spadtagen mot slutet av 2016 eller under början av 2017.

– Det är kanske lite för positivt. Men vi försöker att skynda på.

Kommunen kan tvingas investera

På kommunen välkomnar man planerna. Ola Ström kommunchef Hällefors hoppas att satsningen leder till ett uppsving för besöksnäringen och arbetstillfällen. I nuläget har det inte framförts några krav på kommunala pengar i projektet men i framtiden kan så kan kommunen ändå vara tvungen att göra vissa investeringar.

– Jag tror att kommuner ska akta sig för att ha fingrarna i en syltburk när det gäller projektet som sådant. Sedan kan det handla om vägnät och annat runt omkring. Om de nu satsar 300 miljoner kronorna så måste ju allt runt omkring funka med infrastruktur och så, säger Ola Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lake resort Bergslagen

Mer i ämnet