Foto: SVT

Mobbades för sin läggning

Uppdaterad
Publicerad

HBTQ-ungdomar mår mycket sämre än andra ungdomar och utsätts oftare för övergrepp. Det visar en rapport från ungdomstyrelsen. Jari Mäki är en av dem som mobbats för sin sexuella läggning.

– Man känner bara, ska det vara så här att va homosexuell?

Efter att ha blivit mobbad i grundskolan kom Jari Mäki till Kvinnerstaskolans gymnasium i Örebro.

HBTQ i Tvärsnytt

Han skulle bli djurvårdare. Nu är han 19 år. Då var han 16, hade just kommit ut som homosexuell och bodde på skolans internat. En vinterkväll blir han överfallen av några andra elever.

– Dom börjar putta på mig, sen fäller dom mig på backen och sparkar mig i brötstet och magen.

Hälsan sämre för HBTQ-personer

Jari Mäkis historia är tyvärr inte unik. I en rapport från Ungdomstyrelsen så kan man läsa att unga HBTQ-ungdomars hälsa är mycket sämre än andra ungdomars. Fler mobbas; fler har självmordstankar; fler kränks; fler utsätts för våld; fler utsätts för sexuella övergrepp; fler dricker för mycket alkohol.

– Just i början är det så mycket. Vågar man komma ut? Vad ska mina föräldrar säga? Kommer folk hata mig? Blir jag nerslagen om jag går ut?, säger Jari Mäki.

Berättade aldrig för skolan

Jari Mäki berättade aldrig för skolan om det som hänt. Han var uppgiven. Att berätta skulle leda till mer kränkningar var han rädd för. Men nu har det gått några år. Och han har beslutat sig för att berätta i skolor om vad han varit med om:

– Man är inte ensam och man mår mycket bättre att prata med någon. Helst ska man gå till en vuxen och prata av sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HBTQ i Tvärsnytt

Mer i ämnet