Demonstration vid Olof Palmes torg i Örebro. Foto: SVT

Krav på V-ledamot: ”Hon måste avgå”

Uppdaterad
Publicerad

Somaliska riksförbundet krävde att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh utesluts från Vänsterpartiet vid en demonstration utanför Vänsterpartiets kongress i Örebro där över 50 personer deltog.

– Vi hoppas verkligen att de tar den här frågan på allvar, säger Abdikadar Omar.

Han är en av arrangörerna till demonstratiionen där flera personer höll tal. Budskapet till Vänsterpartiet var tydligt och samstämmigt. Vänsterpartiet måste ta sitt ansvar och utesluta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V).

Ilskan och kraven kommer efter att Kakabaveh delat en högerextrem propagandafilm på nätet. I tisdags tog hon en time out från sina uppdrag, hon har tagit bort klippet men, Abdikadar Omar menar att hon inte tagit avstånd från innehållet i det.

– Jag kommer inte ha något förtroende kvar för partiet om hon får sitta kvar, säger Abdikadar Omar.

– Då blir Jonas Sjöstedt samma sak som Jimmie Åkesson, fortsätter han.

Namnunderskrifter lämnades

I samband med demonstrationen överlämnades namnunderskrifter med krav på att Kakabaveh ska uteslutas ur partiet. Underskrifterna togs emot av Christina Höj-Larsen som är migrations- och integrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

– Jag tänker att det här är allvarligt och det är väldigt smärtsamt för mig att stå här som vänsterpartist och antirasist och att vi ska göra vårt allra yttersta för att återfå det förtroende som vi tidigare har haft, säger Christina Höj-Larsen.

Alla som är här har ett tydligt krav – hon ska uteslutas ur partiet, hur ser du på det?

– Just nu har Amineh en time out och det är ett internt arbete som pågår och vi hör här att Amineh har en lång väg att återskapa det förtroendet, säger Christina Höj-Larsen.

Andra syften

Amineh Kakabaveh tror att det finns andra syften bakom Somaliska riksförbundets demonstration än att protestera mot den film som hon av misstag spred på Facebook.

– Det ligger krafter som är onda bakom sådana här kampanjer. Varför demonstrerade man inte när asylboendena brann, varför demonstrerar man inte när somaliska ungdomar förtrycks och diskrimineras, säger hon till TT.

– Jag är emot alla former av fundamentalism – och som eldar på de här ungdomarna, vilka faktiskt själva är offer för de krafter som ligger bakom detta. Jag står upp mot alla former av förtryck och mot regimer i Mellanöstern som är förtryckande diktaturer. Det betalar jag priset för här.

Samtidigt upprepar Kakabaveh att hon är ledsen över att ha spridit filmen.

– Jag kan bara säga att jag av misstag utan att veta om innehållet i den här filmen var sant eller inte sant delade den, och jag har bett om ursäkt flera gånger.

Amineh Kakabaveh säger till TT att hon inte har tagit time out från Vänsterpartiet, men att hon kommit överrens med partiet om att inte bedriva något utåtriktat arbete under en period.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.