Fängelse för våldtäktsförsök på transperson

Uppdaterad
Publicerad

Idag beslutade hovrätten att fälla den man som överföll en transexuell kvinna i Örebro för våldtäktsförsök. Därmed går hovrätten emot tingsrättens uppmärksammade beslut.

Den 61-årige mannen som i somras överföll en transperson i Örebro dömdes på måndagen till fängelse för våldtäktsförsök.

Hovrätten delar visserligens tingsrättens bedömning att en våldtäkt aldrig kunnat fullbordas eftersom offret rent fysiskt är en man.

Våldtäktsförsök mot transperson

Däremot menar hovrätten att 61-åringen hela tiden hade som mål att våldta och att offret ”till fullo ser ut och klär sig som en kvinna. NN:s våldtäktsförsök framstår därför som värt att ta på allvar. Han ska därför dömas för försök till våldtäkt.”

– Det känns bra att det blev en fällande dom, straffet är i linje med det jag yrkade för, säger Eva Grandestedt Kinell, kammaråklagare. Den här domen visar att man kan döma för våldtäktsförsök oavsett vilken könstillhörighet offret har.

Den 61-årige mannen ska avtjäna 1 år och tre månader i fängelse och ska dessutom betala ett skadestånd på 40.000 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäktsförsök mot transperson

Mer i ämnet