Örebro tingsrätt. Foto: SVT

Uppmärksammad dom överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Den 61-åring som dömts för misshandel mot en kvinna som biologiskt var en man överklagar nu domen.

Målet blev uppmärksammat då 61-åringen åtalades för våldtäktsförsök men dömdes för misshandel eftersom tingsrätten menade att våldtäkten inte kunde genomföras då kvinnan fysiskt var en man.

Rubriceringen försök till våldtäkt ogillades och 61-åringen dömdes till fyra månaders fängelse för misshandel.

Våldtäktsförsök mot transperson

Åklagaren har sedan tidigare överklagat domen och ansåg att det var tillfälligheter som gjorde att 61-åringen avbröt våldtäkten.

Nu har även den dömde mannen överklagat tingsrättens dom. Han vill bli helt frikänd eller åtminstone få straffet och skadeståndet sänkt.

– Han anser att han är oskyldig, säger Olof Swedjemark 61-åringens advokat, till Tvärsnytt.

61-åringen menar att han enbart ville trösta den gråtande kvinnan. Dessutom menar mannen, genom sin advokat, att vittnet och brottsoffret lämnat olika uppgifter.

”Tingsrätten tycks ha haft den uppfattningen att detta inte har haft någon betydelse för ansvarsfrågan. Den bedömningen är fel” skriver advokaten Olof Swedjemark i överklagan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäktsförsök mot transperson

Mer i ämnet