Foto: SVT

Transvåldtäkt debatteras internationellt

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan visade sig vara en man, vilket gör att en våldtäkt aldrig skulle kunnat genomföras – så resonerade tingsrätten tidigare i år och friade den misstänkte mannen för våldtäktsförsök. Idag kommer hovrättens dom i det uppmärksammade fallet.

Ett våldtäktsförsök mot en transperson i Örebro slutade med att tingsrätten dömde förövaren, en 61-årig man, till misshandel. Anledningen: kvinnan visade sig, rent fysiskt, vara en man och en våldtäkt hade därför inte gått att fullborda.

Domen har fått stor uppmärksamhet i hela världen. Courtney O´Donnell, bloggare på amerikanska Huffington Post skriver ”domen pekar ut transpersoner som andra klassens människor” och ser fram emot en fortsatt detaljerad nyhetsrapporering även på engelska.

Amerikanska nättidningen Queerty kommenterar domen med bestörtning och skriver ”Vi hoppas att vi har missat någonting i översättningen av den svenska artikeln men det verkar onekligen inte så.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäktsförsök mot transperson

Mer i ämnet