Foto: SVT

Kostnaderna för hyrpersonal skenar

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning som SVT gjort visar att länets kostnader för inhyrd sjukvårdspersonal mer än tredubblats sedan 2010. – Jag oroar mig över patientsäkerheten, säger Region Örebro läns styrelseordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Kostnaderna för hyrläkare i Örebro län fortsätter att växa. Vårdcentralerna är den sjukvårdsinstans där bemanningssituationen är som värst – här möts patienter ofta av helt olika läkare mellan sina besök.

Kan finnas risker

Förutom att hyrpersonal kostar Örebro läns skattebetalare mycket pengar innebär den dåliga kontinuiteten också eventuella risker för vårdtagarna.

Inhyrd personal i vården

Regionen tar krafttag

– Patientsäkerheten är det som jag är oroad för, det är inte bra om man får träffa helt olika läkare vid varje besök. Därför kommer vi ta krafttag nu, säger Marie-Louise Forsberg Fransson.

Kommer ta tid

Men trots regionens ansträningningar kan man inte fastslå när problemen kommer vara åtgärdade.

– Om två år kommer vi se radikala förbättringar. Men jag tänker aldig lova att allt är guld och gröna skogar för det här är långa processer, säger hon.

SVT granskar just nu systemet med inhyrd personal i vården. Tipsa oss och diskutera #hyrnotan i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet