Foto: SVT

De betalar mest i länet för kultur

Uppdaterad
Publicerad

I Kulturnyheternas kartläggning av kultur i olika kommuner sticker Karlskoga ut. Här satsas det mest pengar på kultur i hela länet och en stor del går till Kulturskolan.

Klockan närmar sig fyra. Det är nu som det börjar hända grejer inne på Kulturskolan i Karlskoga. Ungefär 1300 elever, främst barn och ungdomar, deltar i skolans olika aktiviteter.

– Vi känner oss som navet i kommunens kulturverksamhet, säger kulturchef Per Sjöberg.

#Kulturklyftan

Mer än musik

Här är det långtifrån bara musik som utövas. Teater, bild och dans är lika viktiga delar av Kulturskolan.

– Jag tycker det är roligt att dansa street. Man är nere på golvet, man är uppe, man är överallt, säger danseleven Isabella Hamzic.

Satsar näst mest i landet

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, som Kulturnyheterna har sammanställt, ligger den här kulturskolan i toppen. Karlskoga är nämligen den kommun som satsar näst mest pengar i hela Sverige på sin kulturskola. 577 kronor per invånare var siffran år 2014.

– Kulturskolan är viktig. Många stjärnor och blivande stjärnor har gått i kulturskola, det är grunden, säger Siv Björck Kjellgren (S), ordförande i Kultur- och föreningsnämnden.

Trots det är terminsavgifterna ungefär 50 kronor högre än snittet. Enligt Per Sjöberg har de i Karlskoga en bredare verksamhet och högre lokalkostnader än i andra kommuner.

– När det gäller pengar är det ibland som att jämföra äpplen och päron. Vår organisation är lite större än den vanliga kulturskolan, säger Per Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Kulturklyftan

Mer i ämnet