Foto: Jesper Mattsson/SVT

Örebropatienter kvar längst på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Att patienter ligger kvar på sjukhuset istället för att skrivas ut är ett problem som ökar. Störst är problemet i Örebroregionen.

Patienter som ligger kvar trots att de är färdigbehandlade är ett problem som ökar. Överliggningen medförde extra kostnader på 217 miljoner kronor i landet under första kvartalet 2015. Att patienter inte kan skrivas ut beror ofta på att det saknas platser på särskilt boende eller inom rehabiliterande verksamhet.

Störst är problem i region Örebro där överliggningen för samma period medförde extra kostnader på nära 20 miljoner kronor. Totalt har överliggningen i landet ökat med 20.000 dagar jämfört med föregående period. Detta visar en kartläggning som Dagens medicin gjort.

”Extremt dyr boendeform”

Richard Simonsson, regiondirektör i Örebro, menar att sjukhusen är en mycket dålig plats för den som är utskrivningsklar. Bland annat på grund av de ökade riskerna för trycksår och vårdrelaterade infektioner. Han menar även att det är viktigt för regionen att klarlägga vad det är som gör att patienter tvingas stanna på sjukhus i så hög grad i just Örebro.

– Vi måste färstås ställa oss frågan vad det är som gör att vi landar på den här nivån. Det kan upplevas som tryggt att vara inlagd på sjukhuset, men det är ingen bra boendemiljö för någon som behöver rehabilitering. Sedan ska vi komma ihåg att det är en extremt dyr boendeform om man inte har behov av den, säger han till Dagens Medicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.