Foto: Ida Österberg/SVT

Studentbagaren bakar för allas rätt till skola

Publicerad

I december drar den populära direktsändningen och insamlingen Musikhjälpen 2016 i gång. I år kommer glasburen stå på Stortorget i Örebro. Studenten Ludvig Löfquist är en av alla de som redan dragit igång sitt engagemang för att hinna samla in så mycket pengar som möjligt till årets tema ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”.

– Jag valde att engagera mig redan innan de avslöjade temat och i år så blev det ju tur för då var det ju verkligen för studenter, andra studenter än oss själva, säger Ludvig Löfquist.

Ludvig kallar sig studentbagaren. Han bakar bröd och pizza som han sedan säljer, för att samla in pengar till årets Musikhjälpen. Han har alltid haft ett stort intresse för Musikhjälpen så för honom var det självklart att han skulle engagera sig när det blev klart att musikhjälpen skulle komma hit till Örebro.

Musikhjälpen i Örebro

– Jag tänkte ”Vad är jag bra på?” och det är matlagning och bakning, sen rullade det vidare från det.

Här kan du läsa mer om Musikhjälpen i Örebro.

Brödet säljer som smör

Studentbagaren har varit igång och bakat sedan början av november och Ludvig har mött många positiva reaktioner på sociala medier. 

– Många har hört av sig, många som vill hjälpa till, många som vill köpa, det är fantastiskt.

Ludvig Löfquist har även blivit sponsrad av två företag (med mjöl och en baksten). Nu bakar han tre eller fyra dagar i veckan, mestadels på surdeg.

– Jag kommer hålla på hela november ut i alla fall och några veckor i december också, när Musikhjälpen är i gång.

Blir det inte mycket arbete?

– Det blir det absolut men det är väldigt lite arbete för de pengarna som jag samlar in. Och varje krona räknas.

Satsar på 10 000 kronor

Ludvig Löfquist hoppas att han ska kunna samla in åtminstone 10 000 till musikhjälpen. Förra veckan avslöjades några av de namn som kommer arbeta med eventet, men vilka som kommer vara programledare under musikhjälpen avslöjas senare i november. Ludvig vet vem han vill se i glasburen på stortorget i Örebro.

– Jag älskar Kodjo, så jag hoppas definitivt att han blir i år igen, säger han.

Har du något intiativ på gång? Tipsa oss på orebro@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikhjälpen i Örebro

Mer i ämnet