Polisen misstänker knarkbrott bland ungdomar i Tegelbruket

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar i sträck har det varit omfattande polisingripanden på aktivitetshuset Tegelbruket i Örebro. I lördags hölls den öppna verksamheten stängd, men på måndagen öppnades den igen.

Oroligheterna började i torsdagskväll förra veckan då en polispatrull åkte till Tegelbruket efter larm om en misshandel. Väl på plats uppstod tumult och en polis fick motta flera slag mot huvudet. Ytterligare sex patruller skickades till aktivitetshuset för att få kontroll över situationen. Polismannen blev inte allvarligt skadad men en förundersökning om våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman har inletts.

”Krävde frihetsberövande”

Dagen efter, på fredagen, skickades polispatruller återigen till Tegelbruket.

Tegelbruket

– Vid det här tillfället obeserverades personer som var misstänkta för det som skett dagen innan, vilket krävde ett frihetsberövande, säger Ted Esplund, biträdande polisområdeschef i Örebro.

Vid pådraget upptäcktes även ett narkotikabrott hos en av ungdomarna. Ett flertal ungdomar fördes till förhör, men samtliga har nu släppts.

Verksamhetschefen, Thomas Rasmusson, ser allvarligt på det som hänt och valde att stänga den öppna verksamheten under lördagskvällen.

– Vi ville ta ner tonläget, få chans att fundera och utvärdera. Men imorse öppnade vi det igen, säger han.

Får inte vara naiv

På frågan om Thomas Rasmusson tror att fler polisingripanden kan ske säger han att man inte får vara naiv.

– En liten klick ungdomar som varit intressanta för polisen har funnits i anslutning till vårt hus. De finns ute i samhället och polisen måste agera här precis som i övriga samhället, säger han.

Polisen anser inte att förekomsten av narkotika är ett spritt problem på Tegelbruket.

– Men det finns ju individer som uppehåller sig där och som sedan tidigare är kända av oss för narkotikabrott, säger Ted Esplund.

Han tillägger att det däremot är få jämfört med hur många deltagare det finns på aktivitetshuset.

Thomas Rasmusson vill inte kommentera förekomsten av narkotika på Tegelbruket men säger att droger definitivt inte är tillåtna i huset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tegelbruket

Mer i ämnet