22-åring häktad efter skjutning

Uppdaterad
Publicerad

22-åringen som suttit anhållen misstänkt för mordförsök på en 19-årig man i Linköping häktades i dag. Men inte för försök till mord.

Linköpings tingsrätt valde att ändra brottsrubriceringen till grov misshandel. 22-åringen häktades mot sitt nekande på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden.

– Jag tolkar tingsrättens beslut som att det handlar om uppsåt. De anser att avsikten inte var att döda, utan att skada, säger vice chefåklagare Eva Nemec Nordh till Östnytt.

Skjuten i låret

Hon berättar att 19-åringen blev skjuten i låret, knappt två centimeter från kroppspulsådern.

– Det är en mycket allvarlig skada som målsäganden har. Han kommer sannolikt få men en längre tid framöver, säger Eva Nemec Nordh.

19-åringen fick opereras akut och enligt rättsläkaren hade skottet kunnat leda till en dödlig utgång. På torsdagen uppger landstinget att mannen fortfarande vårdas på Universitetssjukhuset att hans tillstånd bedöms som stabilt.

Det var tidigt på söndagsmorgonen som 19-åringen hittades skjuten i närheten av Rosenkällasjön i Tinnerö eklandskap strax söder om Linköping.

”Varandras motpoler”

Både 19-åringen och den nu häktade 22-åringen är kända av polis sedan tidigare.

Eva Nemec Nordh bekräftar att skjutningen har koppling till en pågående konflikt mellan gängkriminella.

– Båda har koppling till gäng vi har i Linköping och det är inte samma gäng, utan de är varandras motpoler, säger hon.

Finns det risk för efterdyningar av den här händelsen?

– Vi hoppas verkligen att det inte kommer leda till upptrappning av våldet, men vi måste naturligtvis ha en beredskap, säger Nemec Nordh.

Grovt vapenbrott

Åtal mot 22-åringen ska vara väckt senast den 28 maj, men åklagaren tror inte att utredningen kommer vara klar tills dess.

– Mycket av utredningen ligger hos SKL och då vet vi att det kräver längre tider. Jag tror att det kommer behövas minst en förlängning, säger Nemec Nordh.

22-åringen satt nyligen häktad vid Linköpings tingsrätt misstänkt för grovt vapenbrott, men släpptes i förra veckan på grund av bristande bevisning.

I nuläget finns inga fler misstänkta för inblandning i helgens skjutning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.