Åtgärder för tryggare arenor

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och Svensk fotboll har nu kommit överens om en rad åtgärder som ska göra fotbollsarenorna tryggare.

– Åtgärderna kan bidra till en tryggare miljö i samband fotbollsmatcher. Polisen ska bidra till detta, men även matcharrangörerna har ett stort ansvar. Överenskommelsen är ett viktigt steg mot denna samsyn, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Kan inte slå oss till ro

Bland de åtgärder som föreslås finns bättre kontroller i entréer för att upptäcka knallskott och illegal pyroteknik.

– Publiken fortsätter växa, brottsligheten minskar och polisuttaget minska. Bra så, men vi kan inte slå oss till ro med det när vi ännu har viktiga problem som måste lösas, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll

Delmål som parterna enats om

* Ordningen vid entréerna ska upprätthållas och föremål som inte är tillåtna på arenan, såsom exempelvis illegal pyroteknik, ska i möjligaste mån stoppas från att föras in på arenan.

* Påtagligt berusade personer ska inte medges tillträde till den offentliga tillställningen.

* Lagföring är en del i att hantera problemen med bland annat ordningsstörningar och illegal pyroteknik. Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll ansvarar för att uppmana klubbarna att frivilligt bistå Polismyndigheten med utredningsmaterial i form av exempelvis filmmaterial och Polismyndigheten åtar sig att prioritera utredningsarbetet. Dessutom ska samverkan med åklagarmyndigheten förbättras.

(Källa: Polisen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.