Foto: Peder Sterlinge/Okidoki arkitekter

Byggstart för nya Vallastaden

Uppdaterad
Publicerad

I dag satte tre kommunägda bolag spaden i marken för torget i Linköpings nya stadsdel Vallastaden.

Stadsdelens första etapp kommer innehålla cirka 1000 bostäder i olika former med småhus, radhus, bostadsrätter och hyreslägenheter.

Cirka 200 av dessa kommer vara student- och forskarbostäder, vilket var en förutsättning för att Akademiska Hus skulle överlåta marken.

– Bostadsbristen för studenter är ett stort problem. Att kunna bidra till att fler studentbostäder byggs i anslutning till campus är därför en viktig fråga för Akademiska Hus. Fler bostäder nära Campus Valla ökar Linköpings universitets framtida konkurrenskraft och genererar mer liv och rörelse på campus under hela dygnet, säger Lars Hagman, regiondirektör hos Akademiska Hus region Öst.

Just marken där man nu börjar bygga stadsdelens torg är såld till Linköpings kommun av Akademiska Hus. Den övriga marken där Vallastaden ska växa fram har bytts mot annan intilliggande mark, så att Linköpings universitet har en markreserv inför framtiden.

Vallastaden

  • Ligger 12 minuter från centrala Linköping och är granne med Linköpings universitet.
  • Kommer innehålla cirka 1000 bostäder. Den första etappen invigs i samband med LinköpingsBo2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.