Djurvårdare Clement Brouste och veterinär Torsten Möller assisterar tandläkaren Torbjörn Lundström (längst bort i bild) vid laserbehandlingen. Foto: Kolmårdens djurpark

Delfinen Fenah fick 100 tänder fixade med laser

Uppdaterad
Publicerad

Delfinen Fenah på Kolmårdens djurpark har haft stora besvär med sin tänder. Nästan alla hennes cirka 100 gaddar var kraftigt nednötta och behövde lagas. Men nu har alla hennes tänder fått en särskild laserbehandling.

Under de senaste 18 månaderna har flasknosdelfinen Fenah fått testa på en ny sorts tandläkarbehandling. Tandläkare Torbjörn Lundström har använt en laserbehandling som inte är lika tidskrävande och smärtsam som traditionell rotbehandling.

I det närmaste smärtfritt

– Eftersom delfiner har en kort, konisk rotkanal har traditionella typer av lagningar lossnat nästan direkt. Den här laserbehandlingen går väldigt fort och är, så vitt vi har observerat, i det närmaste smärtfri för djuret, berättar Torsten Möller, chefsveterinär på Kolmården.

Under behandlingen skär lasern av den övre delen av den levande pulpan. Den fortfarande levande tanden förseglades därefter med en elastisk och vattentålig resin-kappa.

Bollek kan ha skadat tänderna

När Fenah var liten lekte hon mycket med bollar och det kan vara orsaken till hennes dåliga tandhälsa. Men den kan också ha orsakats av ärftlighet.

– Vad som är hönan och ägget i det här fallet är svårt att säga. Men vi kan se en lindrigare form av samma typ av dåliga emaljbildning både på hennes mamma och bror, säger Torsten Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.