Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet. Foto: SVT

”Det är tiotusenkronors-frågan inför nästa val”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags att summera vår serie om de politiska partierna mittemellan valen. Statsvetaren Johan Wänström benar ut vad som är 10 000-kronorsfrågan inför nästa val.

Vi börjar med Sverigedemokraterna. Vart de går är enligt Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet, en tiotusenkronorsfråga. Allt fler partier har ändrat attityd i flyktingfrågan och förordat bland annat kontroller vid gränserna.

– De har ju faktiskt kopierat oss rakt av, det är ju egentligen ett väldigt bra betyg till oss, Lars-Göran Bonander, Sverigedemokraterna i Ödeshög.

Halvtid i politiken

Johan Wänström menar att det inför valet 2018 kan gå åt två olika håll gällande Sverigedemokraterna.

– Det ena kan vara att folk ser det som en bekräftelse på att partiets politik var rätt från början, eller så får det effekten av att de som röstade på Sverigedemokraterna i ren protest går tillbaka till sina gamla partier. Så jag tror att partiet har en stor utmaning i att bygga upp en stark partiorganisation.

Centerpartiet har retat upp folk

Företrädare för centerpartiet i Östergötland har ju under året gjort sig kända för att dra ner på många busslinjer på landsbygden. Något som väckt starka känslor bland centerpartiets kärnväljare på landet. Frågan är om det kommer att betyda något för partiet inför 2018 års val?

– Tidigare har jag tittat på skolnedläggningar, vilket är en liknande fråga och de få som berörs av bussnedläggningarna på landsbygden, de blir ju väldigt uppretade då. Men å andra sidan finns det stora väljargrupper som inte berörs negativt av det här och som tycker att det är bra med handlingskraftiga politiker som tar de här stora besluten, säger Johan Wänström.

Vänstern inte samma maktfaktor i dag

Vänsterpartiet har sitt allra största fäste i Finspång men Johan Wänström tvivlar på att partiet kommer att ha samma betydande roll som tidigare.

– Jag tror inte att de är samma maktfaktor som de var förra mandatperioden. I och med att man fått flera blocköverskridande styren i Östergötland så betyder det att partierna på ytterkanterna och framför allt vänsterpartiet marginaliseras lite mer. De kommer inte så nära makten.

Han fortsätter.

– Men det beror också mycket på vad Socialdemokaterna och Miljöpartiet gör framförallt. Om Miljöpartiet kan komma över de enorma problem de har haft det senaste året tror jag att chansen kanske är mindre för Vänsterpartiet att verkligen gå uppåt.

Konflikter inom liberalerna

Ingenstans i Östergötland styr Alliansen längre. I kommuner som Linköping och Norrköping har Liberalerna börjat samarbeta med Socialdemokraterna.

– Jag väljer alla gånger mera att samarbeta med Socialdemokraterna än Sverigedemokraterna om man ska bygga olika konstellationer och det måste man vara glasklar och tydlig med, säger Birgitta Olsson (L).

Johan Wänström menar att det finns väldigt starka konflikter under ytan inom Liberalerna.

– Där vissa inom Liberalerna inte ser framför sig att man kanske ska samarbeta mer med Socialdemokraterna. Medan andra ser mer att man ska hålla fast vid Alliansen.

Hur kommer det att påverka östgötapolitiken?

– Det är inte omöjligt att det kan påverka naturligtvis och i en sådan som Birgitta Olsson som varit lite i konflikt med Jan Björklund på nationell nivå, hon kommer härifrån och har starka band här och det har många anhängare i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halvtid i politiken

Mer i ämnet