Montage med Elin Bååth och Sandra Isaksson. Foto: Montage/SVT

Ordföranden: ”Jag kände att jag måste göra någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ sitter i kommunfullmäktige i 13 kommuner i landet, två av dem är Norrköping och Gotland. Partiet vill bland annat växa och profilera sig som en motpol till Sverigedemokraterna genom att jobba för kärlek och öppenhet mot flyktingar och invandrare.

Sandra Isaksson är politiker, men också narkosläkare. Hennes politiska engagemang började med kampen mot den rasism och främlingsfientlighet som hon menar breder ut sig allt mer i samhället.

– Jag kände att jag måste göra någonting, så då gick jag på mitt första möte med Fi i Norrköping. Vi var inte jättemånga om man ska uttrycka sig milt, så jag kom från mitt första möte som ordförande och då är man ju fast liksom, när man är ordförande, säger Sandra Isaksson, fullmäktigeledamot och ordförande för Fi i Norrköping.

Halvtid i politiken

Satt i fullmäktige efter 9 månader

I 13 av landets 290 kommuner sitter Feministiskt initiativ i kommunfullmäktige. Två av dem är Norrköping och Gotland.

– Från första mötet var jag ordförande och sedan stod jag och talade i megafon på torget två månader senare, efter nio månader satt jag i kommunfullmäktige i Norrköping, säger Sandra Isaksson.

Cirkusdjur och flygplats

Fi Norrköping har lämnat in 12 motioner hittills till fullmäktige, två av dem har antagits, varav en gällde ytterligare ett kön utöver män och kvinnor på blanketter och enkäter. Ett avslag sved hårt.

– Den om att förbjuda cirkusar som har djur på kommunens mark. Vi fick med oss flera partier i oppositionen på det, för det känns på alla sätt rimligt att förbjuda det, men ändå går den inte igenom, säger Sandra Isaksson.

Foto: SVT

En annan motion som inte antogs var kravet på att lägga ner flygplatsen i Norrköping.

– Vi tycker inte att det är försvarbart ur miljösynpunkt att kommunen driver en flygplats och dessutom behöver vi skattepengar för att överhuvudtaget gå runt.

Ojämlik talartid

Sandra Isaksson är också bekymrad över en annan sak, att kvinnor inte får lika mycket talartid i fullmäktigesalen som män får.

– Män tar mer tid i förhållande till antal mandat vilket ger en sned bild av kvinnors delaktighet i politiken.

Bli ett stort parti genom kärlek

Sandra Isakssom menar att Fi i framtiden kan bli en stark motpol till bland andra Sverigedemokraterna genom att vända på flyktingfrågan.

– På samma fråga, men i helt andra riktningen. Vi kan bli lika stora på kärlek och på öppenhet och på ett inkluderande samhälle.

Fi även på Gotland

För två år sedan blev Elin Bååth invald i regionfullmäktige på Gotland och det har varit två hektiska år.

– Det var roligt och det känns som att man kan göra väldigt stor nytta på lokal nivå. Det är också väldigt mycket jobb.

2,4 procent vid valet för två år sedan gav Fi på Gotland ett mandat. Det mandatet har de försökt att använda maximalt. Elin som är lärare har gått ner i arbetstid för att kunna lägga mer kraft på politiken.

– Jag känner att jag fått ett förtroende från väljarna som jag måste leva upp till och då får jag anpassa mitt liv efter det genom att till exempel gå ner i tjänstetid. jag tjänar lite mindre pengar och min man ser mig inte så mycket. Det är ju de här fyra åren jag sitter på nu och sedan får man se vad som händer, men det är som sagt ett förtroende.

Elin Bååth (Fi), ledamot i regionfullmäktige på Gotland.

Många motioner

Under tiden Fi suttit i regionfullmäktige på Gotland har 24 motioner lämnats in och antalet medlemmar i partiet har ökat. Ett 30-tal personer jobbar nu aktivt för att få igenom så mycket politik de kan genom det enda mandatet.

– Vi har ju fått igenom en del konkreta förslag, och även där vi inte fått ett ja på ett förslag har vi varit så påstridiga och ettriga i våra frågor att vi ändå lyckats lyfta upp frågorna på dagordningen, säger Elin Bååth och fortsätter.

– Många av oss i Fi jobbar nära ensamkommande flyktingbarn och andra människor som är extremt utsatta samt på kvinnojourer. Det handlar så mycket om liv och död och man går in med hela sitt hjärta. Det är liksom inte bara något på ett papper, de frågor vi driver.

Det gick snabbt

I valrörelsen 2014 gick allt mycket snabbt. Nu är partiet etablerat på Gotland.

– Jag räknar med att vi får fler platser i fullmäktige efter nästa val för vi har en helt annan erfarenhet i dag. Vi förbereder oss att sitt i nämnder efter valet 2018, säger Elin Bååth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halvtid i politiken

Mer i ämnet