Annika Lillemets, föredetta riksdagsledamot för Miljöpartiet, är med och startar upp ett nytt partiet Vändpunkt. Foto: SVT

Lillemets (MP) vill inte vara en knapptryckare

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i somras deltar inte Annika Lillemets (MP) från Linköping i arbetet inom Miljöpartiets riksdagsgrupp. Hennes partikollega, Peter Eriksson, tycker hon borde överväga att lämna partiet.

– Om man inte orkar att vara med och fatta majoritetsbeslut, så undrar jag om man inte har hamnat på fel plats, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Erikssons bistra budskap kommer efter en konflikt inom Miljöpartiet som pågått sedan i somras. Fyra riksdagsledamöter deltar inte i partiets riksdagsgrupp sedan i somras. En av dem är Annika Lillemets (MP) från Linköping.

Halvtid i politiken

– Det angår inte Peter Eriksson. Det här är en fråga mellan oss som folkvalda och de som har valt oss och givetvis en fråga för oss internt i riksdagsgruppen, svarar Annika Lillemets när SVT Nyheter Öst träffar henne.

Risk att Miljöpartiets grundfrågor försvinner

Striden handlar om hur mycket kompromisser som Miljöpartiet ska tillåta sig, nu när man regerar tillsammans med socialdemokraterna. I flera frågor har Miljöpartiet mer eller mindre kompromissat bort sin egen själ, säger kritikerna. Det handlar om Sveriges närmare samarbete med försvarsalliansen NATO, om försäljning av Vattenfalls kolgruvor i Tyskland och om hur sträng migrationspolitiken ska vara. De fyra miljöpartistiska riksdagsledamöterna tycker att kompromisserna har gått för långt.

Två olika synsätt

De miljöpartister som sitter i regeringen menar istället att de måste stå ut med att inte alltid få sin vilja igenom i omröstningar. Majoritetens beslut måste få gälla.

Annika Lillemets vill inte förvandlas till en lydig riksdagsledamot, som bara trycker på den röstningsknapp som partiledningen rekommenderar.

Lillemets menar att risken finns att partiets politik försvinner i kompromisser om ingen talar om vad partiet egentligen ville, innan förhandlingar inom regeringen börjar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halvtid i politiken

Mer i ämnet