Edlund (S) förbannad på borgerligt flyktingutspel

Uppdaterad
Publicerad

Igår stod det klart att Moderaterna i Linköping vill säga nej till att ta emot de flyktingar som kommunen åtagit sig.

– Jag blir väldigt förbannad. Det är oerhört trist att de tar ställning som de gör, säger Kristina Edlund (S).

Just nu pågår en intensiv jakt efter bostäder i de flesta av landets kommuner. Enligt den nya anvisningslagen som trädde i kraft 1 mars i år har varje kommun, med några undantag, fått en viss andel flyktingar anvisade. 

Det handlar om nyanlända flyktingar som har uppehållstillstånd och som kommunerna ska välkomna och erbjuda bostad.

Innan året är slut ska kommunerna ha klarat av sitt uppdrag, det vill säga sin andel, för 2016. Därefter är det dags att förbereda bostadslösningar för de flyktingar som kommer under 2017.

Debatt och protester

Den nya lagen har lett till debatt och även protester på flera håll. Moderatpolitiker i flera Stockholmskommuner har gått ut och sagt att man kommer att säga nej. Man klarar inte av att ta emot de som kommer eftersom det saknas bostäder.

I Norrköping har Lars Stjernkvist (S) stuckit ut hakan med krav på att Norrköping ska få undantag.   

Nu har även Moderaterna i Linköping tagit ställning. I ett tiopunktsprogram klargör man sina ståndpunkter. Bland annat vill man redan nu signalera till staten att Linköping inte klarar sin andel av kommunmottagandet från och med 2017. Nyanlända ska istället stanna kvar på asylboenden under en längre tid, även efter att de har fått uppehållstillstånd. 

”Det här är oerhört trist”

Det här har fått kommunens högsta politiker att reagera.

– Det är oerhört trist att de nu tar ställning så som de gör. Jag blir väldigt förbannad, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Har inte behövt säga nej till någon

Hon menar att det är en svår bostadssituation på många håll. Hon är också stolt över att Linköping har klarat av sitt åtagande hittills.

– Vi har inte behövt säga nej till en enda anvisad flykting under 2016 och det är bland annat tack vare ett starkt samarbete med fastighetsägare, byggherrrar och Stångåstaden. 

Hon tycker att Moderaterna bör ta ett större ansvar än det man nu säger sig vilja göra. 

– Det är ett oerhört tryck på alla kommuner idag. Och vi har ju faktiskt en överenskommelse genom länsstyrelsen där vi tillsammans, alla kommuner i länet, har bestämt att vi ska dela på ansvaret.   

Kritik mot regeringen

Moderaterna har också kritiserat regeringen för att inte ha genomfört de lättnader och förenklingar på bostadsmarknaden som man utlovat.

Kristina Edlund håller inte med.  

– Jag tycker att regeringen verkligen har visat att man lyssnar på kommunerna och försöker hitta lösningar. Nu senast kom ju förslag om att vi kommuner ska få längre tid på oss att hitta bostäder.

Kristina Edlund konstaterar samtidigt att det framöver kommer att bli aktuellt att sänka standarden på bostadslösningar för flyktingar.    

– Det kan handla om att vi får använda vandrarhem. Vi kommer att ta fram ett åtgärdspaket till nästa kommunstyrelsesammanträde i december, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.