Foto: SVT

Moderaterna: ”Linköping klarar inte sitt flyktingåtagande”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Linköping säger nej till att ta emot så många flyktingar som kommunen åtagit sig. Nästan 2 800 på fyra år klarar inte kommunen, menar Moderaterna.

Linköpings kommun har åtagit sig att ta emot 2 423 nyanlända flyktingar under åren 2015 – 2017. Det handlar om den andel flyktingar med uppehållstillstånd som kommunen är skyldiga att ta emot enligt den nya anvisningslagen som trädde i kraft 1 mars i år.

2018 ska kommunen ta emot 360 personer. Detta åtagande anser moderaterna i Linköping är för stort.

– Linköping kommer inte klara sitt åtagande utan att vi gör våld på Linköping, på ekonomin och på möjligheten för någon annan att hitta en bostad, säger kommunalråd Christian Gustavsson (M).

Ansträngd bostadsmarknad

Moderaterna konstaterar att Linköping har en ansträngd bostadsmarknad med höga hyres- och prisnivåer. Det blir dyrt, menar Moderaterna, för kommunen att lösa boende för tusentals flyktingar och i förlängningen deras familjer.

Kommunen har dessutom tvingats till flera kostsamma och, enligt Moderaterna, dåliga lösningar. Dessa lösningar riskerar också att förstärka motsättningarna mellan asylsökande och boende i kommunen, tror moderaterna.

– Vi tvingas till exempel skapa separata hyresrättsköer där vi betalar höga hyror. Detta får konsekvenser för att det tränger ut vanliga Linköpingsbor eller de som vill flytta hit, säger Christian Gustavsson.

Bo kvar på asylboenden

På frågan om en så stor och relativt välmående kommun som Linköping inte skulle kunna klarar av att ta hand om de asylsökande svarar Christian Gustavsson.

– Asylpolitiken är statens ansvar och staten kan inte lämpa över problemet på kommunerna. Ett sätt är att låta asylsökande bo kvar på asylboendena under en längre tid, säger kommunalråd Christian Gustavsson.

– Det bästa är att asylsökande snabbt kan integreras i det svenska samhället. Men det får inte ske på bekostnad av kommuners möjlighet att fungera, fortsätter han.

10-punktsprogram

För att effektivisera mottagandet av asylsökande presenterade Moderaterna i Linköping ett tiopunktsprogram idag. Bland annat vill man bygga så kallade Attefall-hus, förmå folk att flytta från sina billiga lägenheter och påverka regeringen att underlätta bostadsbyggande i kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.