Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar flygvapenchef Jonas Wikman ljudbangarna över Gotland och hur incidentberedskapen fungerar. Foto: SVT

Flygvapnet om ljudbangarna över Gotland: ”Ibland är det bråttom”

Publicerad

Förra helgens ljudbangar som hördes över stora delar av Gotland orsakades av två Jas 39 Gripen från Försvarsmaktens incidentberedskap som gjorde en så kallad skarp insats över Östersjön.

– Ibland är det mer bråttom än andra gånger, säger flygvapenchef Jonas Wikman om händelsen som orsakade en hel del uppståndelse.

Efter insatsen har Försvarsmakten fått kritik i media för otydlighet i kommunikationen kring insatsen och kallats till försvarsminister Pål Jonson (M) för att svara på frågor kring transparensen gällande incidentberedskapen.

– Vi kan inte beskriva allt vad vi gör och vi kan inte beskriva i detaljer, så klart. Men vi försöker vara transparenta, säger Jonas Wikman.

Kommer det bli mindre hysch-hysch nu?

– Nja, vi kommer nog att fortsätta försöka kommunicera vad vi gör. Men detaljer i vår operativa verksamhet, det behöver vi av naturliga skäl hålla för oss själva.

Se och hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.