• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Generalmajoren om incidenten på Gotland: ”Vi har alltid beredskap” Foto: Anders Wiklund/TT samt Patrik Widegren/SVT

Efter insatsen utanför Gotland – regeringen i samtal med försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten beskriver insatsen utanför Gotland i helgen som brådskande men helt rutinartad.

Efter uppmärksamheten har regeringen informerat sig om ärendet – och efterfrågar nu utvecklad kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap och ”balansen mellan sekretess och transparens”.

Flygvapnets incidentberedskap står redo dygnet runt att med kort varsel gå upp och identifiera och undersöka främmande objekt kring Sveriges gräns.

Det var ett sådant uppdrag i söndags som väckte stor uppmärksamhet under gårdagen.

– Vi behövde gå med högsta möjliga fart för att hinna fram till rätt plats vid rätt tidpunkt och när man bröt ljudvallen ledde till en så kallad ljudbang, säger flygvapnets operationschef Jörgen Axelsson.

Var rutinuppdrag

Han vill inte gå in på några som helst detaljer om vad som utlöste insatsen, eller var den skedde. Han säger dock att det inte inträffade någon kränkning av svensk gräns.

– Jag vill inte gå in på detaljerna i den här specifika fallet, vad som gjorde att vi startade incidentberedskapen, säger Jörgen Axelsson, som säger att det är frågan om ett rutinuppdrag.

Efter insatsen har Försvarsmakten fått kritik för otydlighet i kommunikationen kring insatsen, vilket bland annat Expressen lyft på nyhetsplats.

Nu har regeringen kallat till sig Försvarsmakten med frågor om kommunikationen kring flygvapnets incidentberedskap.

”I förmiddags samtalade jag med Försvarsmakten om hur de ser på att utveckla kommunikationen kring detta ytterligare, och kring balansen mellan sekretess och transparens.”, uppger försvarsminister Pål Jonson (M) i en kommentar.

Kommunicerar inte allt

Även Jonson beskriver händelsen, efter samtalet med Försvarsmakten, som rutinartad.

”Insatsen som Flygvapnets incidentberedskap genomförde i söndags över Östersjön rörde händelser som ligger inom normalbilden. Det är bra att vi har en incidentberedskap som när helst det behövs är redo att snabbt lyfta för uppdrag att värna svenskt luftrum och undersöka flygföretag i vårt närområde”,

Från flygvapnets sida säger man om kommunikationen:

– Vi kommunicerar inte varje start vi gör utan det är en vanlig dag på jobbet för våra stridspiloter, luftbevakare, tekniker, med flera, säger Jörgen Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.