Genrebild. Foto: TT

Fuskanklagad ”ögonprofessor” frias

Uppdaterad
Publicerad

Den professor vid Linköpings universitet som tidigare anklagats för forskningsfusk i samband med biosyntetiska hornhinnor har inte gjort sig skyldig till oredlighet i forskning, det vill säga forskningsfusk. Det skriver Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) i ett utlåtande.

Forskningen resulterade i att en kirurg transplanterade hornhinnor avsedda för grisar. Transplantationerna ägde rum i Ukraina. Kirurgen hade tränats på Linköpings universitet och på den vetenskapliga artikel som operationerna resulterade i fanns den aktuella professorn med.

Borde haft ett bättre helhetsgrepp

Universitetet ansåg att man inte kan ”lägga ut etiken på entreprenad”. Professorn anmäldes till CEPN som visserligen anser att professorn borde ha haft ett bättre helhetsgrepp över forskningen, men att bristerna inte var så stora att det är att betrakta som oredlighet. Det var inte fel av professorn att stå som medförfattare och hon har handlat i enlighet med relevanta tillstånd för att tillgodose patienternas säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hornhinnehistorien på Linköpings universitet

Mer i ämnet