Indragna pengar vid forskningsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Den professor vid Linköpings universitet som tidigare fällts för forskningsfusk får nu sitt forskningsanslag indraget av Vetenskapsrådet.

Det är tredje gången någonsin som Vetenskapsrådet har dragit in pengar för en forskare på grunda av oetisk forskning, skriver SR Vetenskapsradion.

– Det var tämligen tydligt att vi skulle landa i den slutsatsen. Forskaren har agerat oredligt, upprepad oaktsamhet och felaktigt med författarskap.

Hornhinnehistorien på Linköpings universitet

Inte godkända för människor

Professorns konstgjorda hornhinnor opererades in av en kirurg på i princip blinda personer vid Filatov-institutet i Odessa, Ukraina. Hornhinnorna var vare sig godkända för eller avsedda för försök på människor, utan för djurförsök på grisar. Professorn själv hävdar att hon inte visste att hornhinnorna skulle användas på människor.

Senast detta hände var i den uppmärksammade kirurgen Paolo Macchiarinis operationer med konstgjorda luftstrupar.

Tidigare har professorn beviljats totalt tio miljoner kronor, men 1,6 miljoner kronor som ännu inte betalats ut fryser nu inne, skriver SR Vetenskapsradion.

Överklagar

Men professorn själv håller inte med och överklagar därför både beslutet vid Linköpings universitet om oredlighet och Vetenskapsrådets beslut om indragna pengar.

– Jag har ingen idé vad kritiken är om. Jag tror att huvudkritiken var att vi inte hade gjort några djurförsök. Det är något jag verkligen inte förstår, säger hon till Vetenskapsrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hornhinnehistorien på Linköpings universitet

Mer i ämnet