Arkivbild. Foto: Fredrik Ahl

Linköpings universitet backar om kritik mot professor

Uppdaterad
Publicerad

Den professor som bedrivit forskning med biosyntetiska hornhinnor frias nu från flera anklagelser om oredlighet av Medicinska fakultetsstyrelsen vid universitetet.

Det var under sommaren 2015 som Linköpings universitet påbörjade en utredning. En professor misstänktes ha gjort försök med transplantationer av biosyntetiska hornhinnor på människor, detta innan några försök först hade gjorts på djur.

I början av mars 2016 riktade Medicinska fakultetsstyrelsen vid Linköpings universitetet kritik mot professorn för oredligt förfarande genom upprepad oaktsamhet och felaktigt medförfattarskap. Något som fakultetsstyrelsen idag delvis tar tillbaka.

Hornhinnehistorien på Linköpings universitet

Friar på två – kvarstår på en

Fakultetsstyrelsen delar expergruppens yttrande om att fria professorn från misstankar om oredlighet gällande oaktsamhet vid dokumentation och gällande att följa reglerna. Däremot anser styrelsen fortsatt att professorns val att stå som det tyngsta författarnamnet och sedan inte ha någon vetskap om vad som försiggått under forskningen borde ses som oredlighet. Detta eftersom det ger vilseledande uppgifter kring professorns insats.

Välkomnar nytt förslag

Samtidigt som fakultetsstyrelsen gick ut med informationen om fallet valde de att uppmärksamma behovet av en ”bättre nationell definition av vad som är oredlighet i forskning”. Universitetet välkomnar även det förslag som finns om att bilda en särskild myndighet som kan utreda och besluta om misstänkt oredlighet i forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hornhinnehistorien på Linköpings universitet

Mer i ämnet