Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sveriges infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) om planerna för den nya hamnen. Foto: SVT

Här ska Gotlands nya reservhamn ligga – ska stå klar senast 2030

Uppdaterad
Publicerad

Gotland behöver en reservhamn för förnödenheter och militära förstärkningar. Det menar regeringen som nu pekar ut Kappelshamn på norra Gotland. Där ska man vid behov också kunna ta emot Natostöd.

Omvärldsläget och Natomedlemskapet fortsätter att påverka den svenska infrastrukturen. Idag bedöms Visby hamn vara den enda på Gotland som har tillräcklig kapacitet. Därför behövs en reservhamn, menar regeringen. Idag bestämde man sig för att den ska ligga i Kappelshamn på norra Gotland.

– Det säkerhetspolitiska läget och kraven på vår infrastruktur gör att det krävs en reservhamn på Gotland, både av försörjningsskäl, av beredskapsskäl och som en konsekvens av vårt medlemskap i Nato, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) till SVT Nyheter.

Sverige och Nato

Gotland är i hög grad beroende av leveranser från fastlandet, därför skulle konsekvenserna bli stora om Visby hamn inte går att använda.

Hamnen ska användas både civilt och militärt

Reservhamnen är tänkt att ha kunna användas både civilt och militärt. Den ska vid behov kunna ta emot färjetrafik och varor och förnödenheter. Man ska också kunna ta emot militära fartyg och transporter, till exempel om Försvarsmakten behöver flytta personal, fordon och materiel till Gotland. Det kan också handla om att ta emot stöd från andra Natoländer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet