Den snart 200 år gamla konstruktionen har grävts fram. Foto: Jeppe Gustafsson

Här blottas Göta kanals ”skelett”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en historia som varit dold i nästan 200 år. För första gången i modern tid har en av Göta kanals slussar grävts ut.

Det är som ett skelett ifrån en svunnen tid som har trätt fram ur jordmassorna vid slussen i Borenshult. Ingen nu levande människa har sett hur slussen faktiskt ser ut på utsidan under marken.

Anna Meyer. Foto: AB Göta kanalbolag

– Ingen historiebok har kunnat ge exakta svar på hur Göta kanals slussar är konstruerade på utsidorna, berättar Anna Meyer marknads- och informationschef vid Göta kanalbolag.

Läckage – en gissningslek

Tre av kanalens slussar har problem med att vatten läcker in från sidorna. Det har varit gissningslek för kanalbolaget att försöka täta sprickorna eftersom det inte finns några tillförlitliga ritningar på slussarnas konstruktion.

– Det har sprutat in vatten brevid slussarna och vi har försökt täta men det har inte lyckats helt, säger Anders Donlau, Projektledare Göta kanal 2.0.

Konstruktionen blottad

I samband med det stora renoveringsprojektet Göta kanal 2.0 har kanalbolaget beslutat att frilägga de tre läckande slussarna på sidorna. Borenshults sluss är först ut och idag visades den snart 200 år gamla konstruktionen upp för allmänheten.

– Vi får nu äntligen se konstruktionen och kan nu se var vattnet kommer ifrån och lära oss av det, berättar Anders Donlau.

Stort intresse när konstruktionen av Borenshults sluss visades upp. Foto: Jeppe Gustafsson

Slussens 30 meter har grävts ut med särskild försiktighet av grävmaskiner.

– Man måste vara väldigt försiktig, det är lite som en arkeologiskt utgrävning för att man inte ska förstöra något, säger Anders Donlau.

Slussarna vid Hulta och Duvkullen står nu på tur att bli utgrävda.

Kanalens historia

Idén till kanalen föddes ur ilska där en av de främsta anledningarna var att slippa danskarnas höga tullavgifter. Baltzar von Platen startade byggnationen av Göta kanal år 1810 och 1832 stod hela Göta kanal klar. Göta kanal är i särklass ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Kanalen sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken och är 190 km lång och har 58 slussar. Av sträckan är 87 km grävd kanal. 

Källa: AB Göta kanalbolag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.