Örnkadaver på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Kungsörnar stoppar utbyggnad av vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

År 2021 ska en ny kraftkabel ligga färdig mellan Gotland och fastlandet, en kabel som ska göra det möjligt att kraftigt bygga ut vindkraften. Tills dess står branschen och stampar. De projekt som skulle kunna förberedas har stoppats på grund av örnar. Men där kan en lösning vara på gång.

I 20 år har de producerat ström. De fem verken som står i havet utanför Burgsvik var några av de första offshoreverken som byggts när det begav sig 1997. Just den här dagen snurrar två av dem.

– Det är tidens tand. De är 20 år gamla. I normalfallet har vi fyra igång. Ett är permanent taget ur drift, det är utslitet helt enkelt, säger vindkraftskonsulten Andreas Wickman.

Nu pågår planering för att byta ut verken som ägs av ett danskt bolag.

– Det är de här fem mindre som ska bytas mot tolv större. Det är en förhållandevis liten offshorepark, men den blir ändå bra mycket större än vad den är idag, säger Andreas Wickman.

Andreas Wickman, vindkraftskonsult. Foto: Patrik Widegren/SVT

”Fortsatt stor optimism”

Vindkraftverken utanför Burgsvik är en av få offshoreparker i Sverige. Desto mer har byggts på land. Vindkraften ökar stadigt i landet, underbyggt av de klimatmål som Sverige satt upp. År 2050 ska utsläppen av växthusgaser vara nära noll.

– Intresset är fortsatt bra, visserligen har det blivit en sanering i branschen. När det blir sämre tider så slås en hel del aktörer ut, men det är fortsatt stor optimism, säger Lars Thomsson, en av landets fyra nationella vindkraftssamordnare.

Lars Thomsson, natonell vindkraftssamordnare. Foto: Patrik Widegren/SVT

På Gotland drar man gärna sitt strå till stacken. Men där vindkraftverken för några år sedan sattes upp i snabb takt, har utvecklingen nu avstannat.

– Nu handlar det om utbyte av gamla vindkraftverk som fortfarande fungerar men det finns så mycket effektivare verk idag. Det är det som det pågår planering för. En hel del är ju utbytt men det återstår fortfarande ett 20-tal gamla verk som ska bytas ut, säger Andreas Wickman.

Ny kabel gör elexport möjlig

Att förnya den befintliga vindkraften är det som Andreas Wickman ägnar sig åt mest nu för tiden. I 30 år har han varit verksam som byggare, projekterare och konsult i vindkraftsbranschen på Gotland. Han har sett hur vindkraften byggts ut, men nu sätts det knappt upp några verk på nya platser.

Anledningen är att det inte finns någonstans att göra av elen som de skulle producera. För under riktigt blåsiga dagar, så har Gotland redan idag ett överskott på vindkraftsel. Därför väntar nu branschen på att Svenska Kraftnät ska bygga en ny kraftigare elkabel till fastlandet som gör det möjligt att exportera överskottet.

– Just nu är vår maximala kapacitet 200 MW, och vi har i det närmaste det installerat. Med den nya kabeln som planeras att vara färdig år 2021 då kommer vi kunna ha 600 MW. Det är ju betydligt mer och en 100-150 nya vindkraftverk kommer det säkert att bli, säger Andreas Wickman.

Foto: SVT

”Konflikten måste bara lösas”

En mängd nya vindkraftverk kan alltså byggas när kabeln byggs. Men när vindkraftparkerna nu planeras på Gotland, så har det ökade beståndet av örnar satt käppar i hjulen.

– Får vi inte en annan lagtolkning än den vi har nu då byggs det inte mycket mer vindkraft på Gotland. Samtidigt vet vi att vi måste ha mycket mer förnyelsebar energi så den här konflikten måste bara lösas, säger Lars Thomsson.

Ett par, tre projekt har redan stoppats på grund av att verken hamnar för nära häckande örnar. I en skrivelse till regeringen har de gotländska myndigheterna därför bett om att få bli pilotlän för att se hur vindkraften kan samexistera med örnarna.

– När vi började bygga ut vindkraften i början av 80-talet så hade vi fem häckande örnpar. Idag har vi 80-90 häckande par och en större örnstam än någonsin. Det har skett medan vi har byggt 170 vindkraftverk. Så de har levt sida vid sida i 30 år och det kommer de att kunna göra framåt också, säger Lars Thomsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.