IS-flickan kommer inte hem till jul

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga flicka från Linköping som greps i Österrike misstänkt för medlemskap i terrororganisationen IS kommer inte hem till Sverige före jul.

– Vi har fått beskedet att hon blir kvar över helgerna, säger Ewa Pettersson, tf. socialchef i Linköpings kommun, till SVT Nyheter Öst.

Vill ha hem henne

Enligt Ewa Pettersson så har Linköpings kommun fortsatt kontakt med flickans föräldrar som är oroliga och vill ha hem henne så snart som möjligt.

17-åring misstänkt för IS-resa

– Jag förstår att de är oroade och vill ha hem sin dotter, det vill vi också, säger Ewa Pettersson.

Skulle ansluta till IS

Den 17-åriga flickan från Linköping greps i Österrike i början på december då hon ska ha varit på väg till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen Islamiska staten.

Familjen larmade

Det var flickans familj som larmade om att hon var på väg till Syrien för att gå med i terrorgruppen IS. Hon greps och häktades i Wien. Flickan kan komma att åtalas i Österrike men är inte misstänkt av polisen i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring misstänkt för IS-resa

Mer i ämnet