– Det lokalproducerade missgynnas vid upphandlingarna trots att man beslutat om motsatsen, säger LRFs Jeanette Blackert. Hör henne och kommunens ansvariga politiker här. Foto: Lena Liljeborg / SVT

LRF om livsmedelsstrategin: ”Inget har hänt och inga beslut går vår väg”

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukarna förväntas vända den minskande produktionen av livsmedel i landet. I Östergötland har de en regional livsmedelsstrategi till hjälp.

– Men vi är fortfarande lika konkurrenssvaga och nu blir det värre ändå, när våra utgifter skenar, säger Jeanette Blackert, ordförande för LRF Östergötland.

Flera kommuner i Östergötland har antagit den Regionala livsmedelsstrategin. Den innebär bland annat att de lovat öka upphandlingen av lokalproducerade livsmedel rejält.

Men trots det, förlorade ett Norrköpingsföretag kommunens senaste stora avtalet på kött värt fem miljoner kronor. Enbart två företag hade lagt anbud – båda uppfyllde kraven men företaget i Borås var billigare.

Livsmedelsstrategi

De lokala uppköpen minskar i praktiken

I år är endast 13 procent av kommuns totala livsmedelsupphandling loklaproducerad.

– Det är för få som lämnar anbud. Och vi försöker informera mer för att få fler att lämna anbud, säger Karin Jonsson (C), ansvarig för kommunens kostfrågor och kommunalråd i Norrköping.

– Vi har inte vinden i ryggen i några politiska beslut som tas, säger Jeanette Blackert.

Norrköpings kommun har länge jobbat med livsmedelsstrategin. Redan 2009 beslöt man att upphandla enbart svenskproducerat kött, även fågel, till skola och omsorg.

Små kommuner har lättare att följa strategin

– Vi lägger ett par miljoner extra för att köpa mer lokalt. Till exempel lokal vildsvinsfärs och hjortbitar till äldreomsorgen, liksom lite naturbeteskött från Bjursunds Slakteri i Valdemarsvik, säger Karin Jonsson.

Är summan under 200 000 kronor kan kommunen göra en direktupphandling utan anbudsförfarande. Men för avtalen (där leverantörerna lägger anbud, red. anm.), så vinner den med lägst pris. Oavsett vad kommunerna antagit för livsmedelsstrategi, verkar de vara tvingade att följa lagen om offentlig upphandling,.

– Vi gör så gott vi kan utifrån riktlinjerna och gör nu också som enda kommunen en handlingsplan för livsmedelsstrategin.

Enda land i världen med skattefinansierade måltider

Kommunens livsmedelsstrateg Merja Willman tycker det är bekymmersamt att det enbart är Sverige och Finland som har skattefinansierade offentliga måltider.

– Ändå måste vi följa LOU liksom övriga EU-länder. Mindre kommuner kan göra lokala små direktupphandlingar men ju större kommun desto svårare pga priset för så stora volymer.

Regional livsmedelsstrategi Östergötland

Utdrag ur Östergötlands mål för offentlig upphandling:

  • Att till år 2020 upphandla > 30 % lokalproducerade livsmedel per år.
  • Till år 2025 upphandlas > 50 % lokalproducerade livsmedel

2021 har Norrköpings kommun upphandlat ca 13 procent lokalproducerade livsmedel.

2020 upphandlade kommunen 14 procent lokalproducerade livsmedel.

2019 upphandlade Norrköpings kommun 22 procent lokalproducerade livsmedel.

Norrköpings kommun har 18 olika livsmedelsleverantörer.

Linköpings kommun har kvar köttavtalet med Norrköpingsföretaget Kulls chark = Charkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livsmedelsstrategi

Mer i ämnet