Kolmårdens vd Mats Olsson i Tingsrätten, till höger i bild

Nu avgörs Wildfires framtid

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes förhandlingarna i rätten som kan avgöra framtiden för Kolmårdens djurparks nybyggda berg- och dalbana Wildfire.

Åkattraktionen har varit igång sedan i juni, men frågan kvarstår om bygget är lagligt. Nu är det dags för mark- och miljööverdomstolen att säga sitt.

– Jag vill inte spekulera i om parken kan tvingas riva bergbanan, säger Mats Olsson, vd för Kolmården, men han menar att det här är en stor och viktig dag för Kolmården.

Kolmårdens berg- och dalbana

Överklagande grannar

Ett stort antal kringboende och intresserade har kommit till tingsrätten. En av dem är Sven Karlsson, fastighetsägare i området och en av de överklagande. Han vill inte heller kommentera förrän efter förhandlingen.

Norrköpings kommun gav 2014 bygglov, men det överklagades av kringboende som menar att bergbanan riskerar störa natur- och fritidsliv. Därefter har ärendet vandrat uppåt i instanserna.

Advokaten Karin Duner som företräder åtta sakägare menar att detaljplan krävs på grund av betydande miljöpåverkan.

– Att enbart pröva som bygglov strider mot EU-rätt, sa Karin Dunér under förhandlingarna idag.

Kolmårdens djurpark ifrågasätter att bergbanan verkligen för med sig en betydande miljöpåverkan.

Kommunen gjorde fel menar Länsstyrelsen

Länsstyrelsen ansåg i sitt beslut att kommunen gjort fel som godkänt bygget utan att först ha gjort en detaljplan. En sådan skulle kräva en omfattande och tidskrävande miljökonsekvensbeskrivning.

Men det beslutet överklagades av djurparksbolaget.

Nästa instans, mark- och miljödomstolen, menade däremot att kommunen gjort rätt. Det överklagades av de kringboende.

Bullermätningar presenterades

Vid dagens sammanträde i mark- och miljööverdomstolen presenterade båda parter nya bullermätningar. Parken menar att att bullernivåerna ligger väl under de riktmärken som Naturvårdsverket satt upp.

De klagande menar tvärtom att deras mätningar pekar på att det finns störljud.

Högsta instans

Skulle mark- och miljööverdomstolen komma fram till att kommunens ursprungliga bygglov skett på felaktiga grunder blir framtiden för Kolmårdens 130-miljoners satsning oviss.

–Det bör ju få till följd att kommunen antingen förelägger om en rivning eller att man snabbt sätter igång med att ta fram en detaljplan för området, menar advokat Karin Dunér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet