I april beväpnade sig ungdomar med stenar och tillhyggen mot polisen och satte eld på en bil i Skäggetorps centrum. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Brottsförebyggare ska stävja kriminalitet i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun har anställt två personer som ska stoppa unga från att fastna i kriminalitet.

De båda brottsförebyggarna brobyggarna ska arbeta uppsökande, motiverande och stödjande, meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Arbetet, som i första hand ska fokuseras mot stadsdelarna Berga, Ryd och Skäggetorp, riktar sig mot ungdomar upp till 20 år som riskerar att hamna i kriminalitet.

Brottsförebyggarna ska även hjälpa till att skapa kontakter mellan ungdomarna och olika sociala instanser.

– Att vi nu får två brottsförebyggare som kan röra sig bland Linköpings ungdomar är ett genombrott och stort steg när det gäller att inspirera till sysselsättning och meningsfull fritid. Jag ser att det behövs förebilder för ungdomar och att vi nu har två personer med en bakgrund som kan ge styrka och tilltro till framtiden och vuxenvärlden, säger kommunalråd Ann-Cathrine Hjerdt (M) i ett uttalande.

Det är kommunstyrelsen som skjutit till pengar för de två ettåriga projekttjänsterna.

Linköping har den senaste tiden skakats av flera allvarliga våldsdåd och i slutet av juli sköts en ung man till döds vid ett gängbråk i Skäggetorp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.