I april beväpnade sig ungdomar med stenar och tillhyggen mot polisen och satte eld på en bil i Skäggetorps centrum. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Våld och oro i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossningar, brandattentat och våldsamt upplopp. Den senaste tiden har Linköping skakats av flera allvarliga våldsdåd.

Sent på måndagskvällen sköts en ung man till döds i stadsdelen Skäggetorp i Linköping, medan ytterligare en man skottskadades.

17 personer greps misstänkta för mord eller försök till mord, varav 16 nu har anhållits.

Gängmord i Linköping

Många av de inblandade är kända av polisen sedan tidigare och skottlossningen tros ha kopplingar till gängkriminalitet.

Man hittades skjuten

Så sent som i maj i år hittades en 19-årig man skjuten i friluftsområdet Tinnerö eklandskap utanför Linköping. Skjutningen uppgavs ha koppling till en pågående konflikt mellan gängkriminella.

I april möttes polis av stenkastning i Skäggetorp. Det var efter att två personer blivit misshandlade av maskerade män som ungdomar beväpnade sig med stenar och tillhyggen och byggde barrikader mot polisen.

Några dagar senare greps åtta män med anknytning till organiserad brottslighet i samband med en poliskontroll i centrala Linköping. Männen hade föremål som gjorde att de kom att misstänkas för förberedelse till grov misshandel.

Rivaliserande gäng

I mars knivhöggs en person i stadsdelen Ryd. Under samma kväll och natt hördes skottlossningar och en så kallad molotovcocktail kastades mot ett flerfamiljshus, vilket ledde till en upprättad anmälan om mordbrand.

Händelserna i Ryd utspelade sig bara ett par dagar efter att polisen fått rycka ut till såväl Ryd som Skäggetorp för att förhindra konfrontation mellan rivaliserande gäng. Vid polisens kontroller visade det sig att flera av personerna på plats bar skyddsväst.

Sociala resurser

I mitten av juli brann så Allaktivitetshuset i Skäggetorp ned till grunden i en misstänkt anlagd mordbrand.

Händelseutvecklingen har lett till en satsning från kommunens sida på sociala resurser i Skäggetorp. Dessutom har alla linköpingspoliser i yttre tjänst fått utbildning i social oro.

Läs mer i tidigare artiklar nedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmord i Linköping

Mer i ämnet