Foto: Arkivbild/SVT

Pilotvarsel kan drabba Gotland

Publicerad

Fackförbundet Svensk Pilotförening (SPF) varslar om utökade konfliktåtgärder i konflikten med SAS underleverantör Flybe. Dessutom varslar facket om sympatiåtgärder i andra svenska flygbolag. Konflikten gäller bristen på kollektivavtal för Flybes piloter.

De SPF-medlemmar som jobbar för Flybe är formellt anställda av företaget Global Employer Company (GEC).

”Det utökade varslet innebär att SPF:s medlemmar i GEC tas ut i partiell arbetsnedläggelse under torsdagar, söndagar och måndagar. Dessutom läggs en blockad mot att äta måltid ombord på flygplanen som ersättning för matrast”, skriver SPF i ett pressmeddelande.

Visby kan drabbas

De varslade sympatiåtgärderna innefattar blockad mot övertid, resande med inhyrda flygbolag samt ytterligare inhyrning av flygbolag. De flygbolag som omfattas av konfliktåtgärder är Amapola Flyg, Braathens Regional, Malmö Aviation, Nova Airlines, SAS och TUIfly Nordic. SAS flyger bland annat mellan Visby och Arlanda.

Vilka orter som kan komma att beröras av varslet kan inte SPF svara på.

– Vi kan inte ange vilka orter som är berörda av det utökade varslet och varsel om sympatiåtgärder, det är en fråga för flygbolagen, säger Rebecca Rosenvinge på Svensk Pilotförening till SVT Nyheter Öst.

Två förbund tar strid

GEC har bildats av brittiska flygbolaget Flybe för att sköta vissa inrikesflygningar åt SAS. SPF har tidigare lagt varsel om blockad mot övertidsarbete och blockad mot nyanställning bland SPFs medlemmar i Global Employer Company. Anledningen var att parterna inte kommit överens om ett kollektivavtal. Det varslet trädde i kraft klockan 18 igår. Det nya varslet träder i kraft vid midnatt den 25 februari.

Fackförbundet Unionen har tidigare varslat om strejk mot flygbolaget GEC då de heller inte kommit överens om kollektivavtalet. Unionens medlemmar kommer att tas ut i strejk den 22 februari om parterna inte har enats innan dess. Unionen har 30 kabinanställda som flyger med bolaget, bland annat mellan Arlanda och Visby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.