Nord Stream vill hyra hamnen i Slite. Idag säger Region Gotland nej. Foto: Patrik Widegren /SVT

”Vi anser att argumenten för att säga nej är tillräckligt starka”

Uppdaterad
Publicerad

Efter det att kommunledningen träffat UD kom i dag beskedet: Regionen anser att argumenten för att säga nej till att hyra ut Slite hamn till det ryska gasbolaget överväger.

Efter regionstyrelsens möte har tekniska nämnden på Gotland idag beslutat att inte upplåta hamnen till det ryska gasbolaget Gazprom.

– Efter att kommunledningen igår träffade UD anser vi argumenten för att säga nej som tillräckligt starka, säger Tommy Gardell (S), tekniska nämndens ordförande i Region Gotland, till SVT Nyheter Öst.

Rysk gasledning i Östersjön
Tommy Gardell (S), ordf Tekniska nämnden Region Gotland

”Står inte och faller”

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) var nöjd med gårdagens besked från regeringen. Han påpekar att regionen redan

– Det har jag efterfrågat länge. Vi står inte och faller med den uteblivna hyran från det ryska gasbolaget. Vi har inte kalkylerat med pengarna i kommande budgetar.

Han fortsätter.

– Regeringen gav oss en seriöst menad förhoppning om att på något sätt stärka näringslivet på Gotland. det framkom i slutet på vårt samtal igår. Det tolkar jag som en tydlig signal från regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet