Fredrik Löfgren från Linköpings Universitet hoppas på framgång trots brutna fingrar. Foto: SVT/Privat

Robotar skadedrabbade inför VM

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar VM i fotboll för robotar i tyska Leipzig. Linköpings Universitets trupp är på plats och hoppas på seger trots att många av spelarna brutit av fingrarna under den senaste tidens hårdträning.

Ytterligare en stor fotbollsturnering startar nu i Europa. Men nu är inte spelarna gjorda av kött och blod – utan av den senaste teknologin inom robotvetenskap. Det är världsmästerskapen i robotfotboll, RoboCup.

Bröt fingrar på träning

Ett Linköpingslag har kvalificerat sig för mästerskapen. Det kommer från Linköpings universitet och är nu med kapten Fredrik Löfgren, vinnare av Genikampen på SVT, i spetsen är på plats i Leipzig i Tyskland med en något skadedrabbad trupp.

– Några av spelarna har brutit av sina fingrar när de tränat hemma men det är ju inte nödvändigt med fingrar i fotboll, berättar kapeten Fredrik Löfgren för SVT Nyheter Öst på telefon från Tyskland.

– Målisen har sina fingrar hela så han kan göra inkast och så, säger Fredrik Löfgren.

Fredrik Löfgren berättar att truppen kommer att jobba mycket med det defensiva spelet i tävlingen. De satsar på ett starkt försvar som inte kommer att släppa in så många bollar.

– Våra robotar är ganska långsamma så vi satsar på passningsspel istället för att springa fort, säger Fredrik Löfgren.

Maskinen ska slå människan

Tävlingens mål är att robotar ska slå regerande världsmästare i fotboll 2050.

– Det lag som vinner FIFA 2050 kommer att få möta ett lag med robotar, berättar Fredrik Löfgren.

Förhoppningen är att robotarna då ska kunna överlista människorna och vinna. Något som Fredrik Löfgren är övertygad om.

– Redan idag har robotar vunnit över människor i bland annat pingis och badminton. Utvecklingen går väldigt snabbt.

Robotar som slår människor i sporter. Hur orolig ska man vara som ”kött-människa”?

– Många har skräckbilder från Sci-Fi men om vi jobbar tillsammans kan vi dra mycket nytta av robotar. Vi kommer att få ett bättre samhälle där robotarna kommer att förbättra oss människor, avslutar Fredrik Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.