Från att nästan ha varit utrotade i början av 1920-talet har lodjurspopulationen i Sverige ökat. Nu finns det rekordmånga lodjur i Kronobergs län.

Så blir jakten på de stora katterna nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Trots att stammen ökat blir det ingen jakt på stora kattdjur i Östergötland under nästa år.

På måndagsförmiddagen meddelade Länsstyrelsen i Östergötland att det inte blir någon licensjakt på lodjur under 2017. Detta på grund av att antalet lodjur som nu rör sig i landets södra delar efter inventering visat sig vara för nära strecket för vad som beslutats vara miniminivå för stammen.

Stopp trots ökning

De senaste årens inventering av lodjursstammen visar dock att den har ökat och numera är större än den miniminivå som beslutats om. Trots detta har landets södra län beslutat att inte tillåta någon jakt.

Flera parametrar

Anledningen till jaktstoppet är att länsstyrelsen menar att det måste finnas en god marginal till miniminivån för att kunna bedriva jakt utan att skada stammen, något som de menar inte är möjligt i dagsläget då det finns andra parametrar som kan spela in. bland annat räknas hög dödlighet bland ungarna, trafikolyckor och skyddsjakt på de lodjur som orsakar skada på tamdjur som sådana faktorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.