Sänkt vattentryck nu även i Slite

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den fortsatta vattenbristen på Gotland så står Slite på tur att få sänkt vattentryck i de kommunala ledningarna.

– Vi måste få ner vattenförbrukningen i Slite, säger Leif Thomsson från teknikförvaltningen.

Trycksänkningen ska ske i morgon den 27 juli och väntas pågå augusti ut. Det innebär att Slite och delar av Othem, som ligger intill Slite, då kommer att ha sänkt vattentryck tillsammans med Ljugarn, Kappelshamn och delar av Visby.

– Södra Gotland och Visby har varit bra på att sänka sin vattenförbrukning men det ser vi inte lika mycket i Slite, Kappelshamn och Fårö. Fårö har förvisso eget gråvatten så vi slipper köra dit vatten i år, säger han.

Letar vattenläckor

Samtidigt som trycksänkingen sker kommer regionen att passa på att leta efter eventuella vattenläckor både dag- och kvällstid. Vattentornet i Slite som ger det nuvarande vattentrycket kommer då att stängas av.

– Vi justerar istället trycket manuellt med pumparna, säger Leif Thomsson.

Lagom trycksänkning

Vattentrycket i Slite kommer att sänkas så att abonnenterna fortfarande kan använda vatten som vanligt, det tar bara längre tid att fylla upp vatten i lite större mängder. I Visby gjordes en likadan sänkning tidigare i juli.

– I Visby har det gått jättebra, där var det bara problem med några väldigt gamla toalettstolar som ändå behövde göras något åt, säger Leif Thomsson.

Han räknar också med att trycksänkningarna över ön troligen kommer att pågå under hela augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.