[TV] Åk med hela turen i berg- och dalbanan. Foto: Christian S Zetterdahl, SVT

Se SVT Öst testa Wildfire

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar innan den stora premiären av Kolmårdens nya satsning Wildfire fick SVT Nyheter Östs reporter teståka Europas högsta träbana.

En gigantisk träskapelse har rest sig över Kolmårdens djurpark. Den dundrar fram i 113 kilometer i timmen, 132 meter över Bråviken. Idag bjöds pressen in med uppmaningen att skicka sin ”tuffaste eller kanske räddaste reporter” för en provtur innan träbanan öppnar för allmänheten om två dagar.

”Världens adrenalinkick”

Vår reporter Christian S Zetterdahl, som är både skraj och cool, fick hoppa i en vagn för att göra 1.300 meter på 120 sekunder, åka uppochner tre gånger och känna på en 90-gradig lutning högt ovan marken.

Kolmårdens berg- och dalbana

– Det var världens adrenalinkick! Man kände sig helt viktlös, berättar Christian S Zetterdahl efter premiäråket.

Enligt Christian var turen smidig och inte alls ryckig som man kanske kan tro.

Var du rädd?

– Nää, avslutar han.

Kör utan bygglov

Wildfire började byggas 2014 men vägen till en färdig berg- och dalbana har varit långt ifrån problemfri. När byggplanerna blev kända började grannarna till djurparken att oroas över höga ljudnivåer och det höjdes röster för djurens välmående.

Bygget överklagades men Norrköpings kommun gav bygglov. Bygglovet överklagades och ärendet ligger fortfarande på Mark- och miljööverdomstolens bord.

Läs mer: Så här byggdes träbanan

Wildfire ska locka unga

Träbanan har kostat 135 miljoner kronor att bygga och är en satsning som hoppas locka de hittils svårflörtade ungdomarna till djurparken. Kolmården räknar med 800.000 besökare under sommaren, bland dem många internationella berg- och dalbaneentusiaster från hela Europa.

Fakta Wildfire

Topphastighet: 113 km/timme

Banans längd: 1 300 meter

Höjd: 57 meter

First drop: 49 meter med en lutning på 83 grader

Inversioner (du åker upp och ner): 3 stycken

Airtime (känslan av viktlöshet): 12 gånger

Åktid: 120 sekunder

Kapacitet per timme: 960 personer/timme

Sittplatser per tåg: 24 personer

Längdgräns: 120 cm

Investering: 110 miljoner SEK

Tillverkare: Rocky Mountain Construction (USA)

Källa: Kolmårdens djurpark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet