Foto: Thomas Dyplin

Storbrand på cementfabriken i Slite

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt ut på en cementfabrik i Slite på Gotland på onsdagskvällen. Vid klockan 01 under natten till torsdag var den under kontroll.

Lagerbyggnaden där branden startade kommer att få brinna ned och räddningstjänsten riktar in sig på att förhindra spridning.

– Vi är där med fullt manskap fortfarande och förhindrar spridningen. Det kommer vi att få göra hela natten för det brinner ganska ordentligt fortfarande, säger Jarmo Carlsten, ledningsbefäl Storstockholms räddningscentral, till TT.

Allmänheten bör hålla sig inomhus

Alla i området uppmanades under kvällen att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

LÄS MER: Släckningsarbete ända till i kväll

– Det ryker fortfarande, så den varningen står kvar, säkert till i morgon bitti och lite längre till och med. Det kommer att ligga och glöda och kola ett tag, säger Jarmo Carlsten, ledningsbefäl Storstockholms räddningscentral, till TT.

Branden bröt ut vid 19-tiden och det finns inga uppgifter om att någon har skadats.

Behöver ni evakuera människor i närheten?

– Nej, det finns ingen anledning till det. Branden är inne på ett industriområde. Men känner man av röken ska man hålla sig inne, säger ledningsbefäl Jarmo Carlsten, vid räddningstjänsten.

Lokal fylld med plast som brinner

–  Det är en lokal som är så stor som en ishockeyhall som är fylld med plast. Vi gör nu allt för att förhindra att branden ska sprida sig vidare och vi har tur att vinden ligger åt rätt håll, så röken går rakt upp, sa ledningsbefäl Jarmo Carlsten kort efter att branden brutit ut.

Foto: Anders Hansson

Det är ännu oklart vad som orsakade branden. Lokalen är övertänd och räddningstjänsten hade under kvällen elva enheter på plats för att begränsa branden.

Stor rökpelare

Enligt Slitebon Thomas Dyplin ska röken synas ända in till Visby som ligger 3,5 mil bort.

– Jag ser mycket rök och jag har hört massor av brandbilar komma hit, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.