Vårdkris på US i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals vårdplatser är stängda trots att de egentligen behövs. Idag stängdes även en hel avdelning på Universitetssjukhuset i Linköping (US).

– Det känns ju bekymmersamt, det gör det. Ibland så känns det svårt att veta hur det här ska gå ihop sig, säger Charlotte Eliasson, vårdplatskoordinator på US Linköping.

Avdelningar överbelagda

Totalt är en tredjedel av sjukhuset stängt tills vidare. Nu hålls planeringsmöten för att se hur patienterna ska få plats. Flera av avdelningarna är redan överbelagda.

– Jag tror att många känner stor oro, särskillt på avdelningarna. Det är mycket ny oerfaren personal och mycket sjuka patienter, säger Charlotte Eliasson.

Patientsäkerheten kan påverkas

Personalen hyllas av de ansvariga för ditt engagemang och samarbete men det finns också en oro för patienterna.

– Vi har en hård belastning på sjukhuset och saknar vårdplatser så det är klart att patientsäkerheten kan påverkas. Det vore fel av mig att säga att det inte hade någon betydelse för patientsäkerheten men vi gör allt vi har i vår makt, säger Christer Andersson, chefläkare på US Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.