Kamal al-Rifai, ordförande i Syriska föreningen och ledamot i Miljöpartiets styrelse i Burlöv, står bakom inbjudan av Salman al-Ouda. Foto: TT

Amiralen försökte avboka Salman al-Ouda

Uppdaterad
Publicerad

Amiralen i Malmö har förgäves försökt att avboka galan där den salafistiska imamen Salman al-Ouda ska tala under lördagen. Nu kallas extra vaktpersonal in.

Uppståndelsen har varit stor sedan det blev känt att den salafistiska imamen Salman al-Ouda är inbjuden till Malmö för att tala på en insamlingsgala för syriska barn i Malmö på lördagen.

Salman al-Ouda har tidigare varit en inspirationskälla för Usama bin Ladin och tillhört de salafistiska revolutionärerna.

Han förespråkar en fredlig övergång till Sharia-lagstiftning och ska vid flera tillfällen har gjort homofoba och antisemitiska uttalanden.

Tvingades ta timeout

Salman al-Ouda har tagit avstånd från våldsbejakande extremism. Han är en världskändis och har miljontals följare på sociala medier, världen över.

Kamal al-Rifai, ordförande i Syriska föreningen och ledamot i Miljöpartiets styrelse i Burlöv, står bakom inbjudan av Salman al-Ouda.

– Han är en berömd person. Jag vill att galan ska lyckas och att vi får extra pengar till de syriska barnen, sade Kamal al-Rifai till SVT Nyheter Skåne.

Efter att inbjudan blev känd har Kamal al-Rifai tvingats ta en timeout från Miljöpartiet. Ledande regionala företrädare har också uppmanat honom att avsluta sitt medlemskap.

Awaz Modaber, ordförande i MP Burlöv, säger att Kamal al-Rafai inte är välkommen tillbaka till styrelsen.

– Nej, det tror jag inte. Om man stödjer såna här extrema åsikter så kan man inte vara med i Miljöpartiet, säger Awaz Modaber.

Fick nej av jurister

Till galan för syriska barn hoppas arrangörerna på 1 500 besökare. Amiralen har dock försökt att avboka galan från sina lokaler sedan det blev känt att imamen skulle framträda.

– Vi hade inte fått någon information om det här i förväg. Vi blev chockade och tog tag i det här direkt. Vi har försökt att avboka, men fått veta att det är väldigt svårt att göra när det finns ett avtal, säger Asis Azizi på Amiralen.

– Föreningen har påstått att de kommer att ta till rättsliga åtgärder om vi avbokar. Vi har kontaktat jurister som menar att vi inte har rätt till det. Det skulle kunna vara diskriminerande, säger Asis Azizi.

Asis Azizi säger att föreningen försäkrat att Salman al-Oudas framförande inte kommer att vara av politisk eller religiös karaktär, utan enbart ett tal för visa på den allvarliga situationen för, och samla in pengar till, syriska barn på flykt.

Kallat in vakter

De senaste dagarna har Amiralen mottagit samtal med starka reaktioner på att imamen har bjudits in, berättar Asis Azizi. Man har beslutat att kalla in extra vaktpersonal.

– Det har naturligtvis blivit en press på oss. Vi har kallat in vakter och ordningsvakter, samt varit i kontakt med kommunen, polisen och parkpersonalen, säger Asis Azizi.

Sydsvenskan, som först att rapportera om nyheten, skrev på fredagen att Salman al-Ouda också har bjudits in till Malmö av Salsabil Kulturcentrums källarmoské, samt av Alhambra muslimska studentförening.

SVT Nyheter Skåne har utan framgång sökt Kamal al-Rifai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.