De två tjänstemännen som jobbade för Malmö stad lät sig bjudas på en festresa till London av Securitas. nu åtalas en av dem, misstänkt för tagande av muta. Foto: Emma-Sofia Olsson, TT / AP

Tidigare tjänsteman i Malmö åtalas för mutbrott efter festresa till London

Uppdaterad
Publicerad

De två tjänstemännen på Malmö stad lät sig bjudas till London av säkerhetsföretaget Securitas i samband med en upphandling. Nu åtalas en av dem för tagande av muta.

Det var i maj 2022 som SVT:s Uppdrag Granskning kunde avslöja hur Securitas använt sig av två tjänstemän på Malmö stad för att kunna vinna ett stor anbud värt 20 miljoner kronor. Tjänstemännen gav företaget information så Securitas kunde lämna det bästa anbudet. Efteråt bjöds de på en festresa till London.

En anställd på Securitas kallade i hemliga inspelningar de två tjänstemännen ”mutkolvar” och att bolaget vunnit anbud på liknande sätt tidigare.

Nekar till brott

Efterspelet till skandalen blev att en säljare och en högt uppsatt chef på Securitas avskedades och polisanmäldes. Malmö stad bedömde att det fanns sakliga skäl för avsked men de två tjänstemännen valde att sluta självmant.

Nu åtalas en av dem för tagande av muta i tre fall. Det gäller bjudresan till London och sammanlagt sex krogbesök. Han erkänner att han var med på resan och fyra av krogbesöken, men nekar samtidigt till brott.

Hans före detta kollega på Malmö stad och säljaren från Securitas har tidigare dömts till strafförelägganden. Det innebär att de erkänt brott och därmed sluppit rättegång.

Så här rapporterade vi när skandalen avslöjades:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var en hysch hysch-resa” – hör Securitas säljare och chef prata om bjudresan till London i hemlig inspelning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.