Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska inte inbilla sig att hon tycker att det är kul” – här berättar Securitas nyckelpersoner om sina bordellbesök i hemlig inspelning. Foto: SVT

Avslöjar: Hör Securitaschefen om sina bordellbesök – i hemlig inspelning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Med hjälp av hemliga inspelningar kan Uppdrag granskning avslöja att två nyckelpersoner på Securitas berättar om sina återkommande bordellbesök i Spanien. Säkerhetspolisen betraktar en av männen som en direkt säkerhetsrisk, enligt Uppdrag gransknings källor. Båda männen har avskedats efter SVT:s granskning.

2011 fälldes Securitas dåvarande vd i Sverige för sexköp i en uppmärksammad dom som chockade den svenska säkerhetsbranschen. 

Den här gången handlar det om två andra nyckelpersoner på Sveriges största säkerhetsbolag. 

Se reportaget: ”Securitas hemligheter” – SVT Play

En är högt uppsatt chef i Sverige med ansvar för bland annat Securitas kontrakt med Försvarsmakten. Den andre är säljare och har skött kontakter med den svenska polisen. 

På inspelningarna pratar männen om sina besök på ”huset i Spanien” – som i själva verket är en bordell.

– Sist var när jag var med ”Säljaren” i Spanien. Han är på det där huset hela tiden. Han har hittat sitt andra hem där, säger den högt uppsatte chefen på en av inspelningarna.

Uppgifter: Ytterligare chefer besökt bordeller

Under sex månaders tid har Uppdrag granskning kartlagt de båda männens liv och följt efter på konferenser, säkerhetsmässor och luncher samt dokumenterat vilka de träffat och vad de pratat om.

På de hemliga inspelningarna nämner säljaren det så kallade ”huset i Spanien” flera gånger när han pratar med andra män i säkerhetsbranschen. UG har fått detaljerade uppgifter om ytterligare två höga chefer på bolaget som besökt bordeller i utlandet, från personer som själva varit på plats.

När Uppdrag gransknings reporter besöker ”huset” som männen pratar om, med dold kamera, dröjer det inte länge innan han får erbjudanden om sexuella tjänster mot betalning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Uppdrag granskning besöker bordellen med dold kamera hörs svenska röster vid baren. Foto: SVT

Den högt uppsatte chefen säger i en intervju med UG att varken han eller någon annan i Securitas ledning köper sexuella tjänster. 

– Men varför skulle någon göra det? Det var den dummaste fråga jag hört. 

Chefen: ”Trafficking litegrann”

På de hemliga inspelningarna hörs hur säljaren berättar hur en av kvinnorna på bordellen är ”världsklass” och att ”hon stönade” – chefen beskriver verksamheten som ”trafficking litegrann”.

Enligt UG:s källor bedömer Säpo den högt uppsatte chefen som en direkt säkerhetsrisk, eftersom han har tillgång till känsliga uppgifter om den svenska militären som är av intresse för exempelvis den ryska underrättelsetjänsten. 

Varken säljaren eller chefen har velat kommentera inspelningarna eller sina resor till bordellen i Spanien.

De två männen har nu avskedats och anmälts till polisen, efter att Uppdrag granskning konfronterat Securitas med inspelningar och uppgifter. En internutredning pågår.

– Jag blir djupt bedrövad och oerhört besviken. Samtidigt är det viktigt att skilja på att om enstaka individer beter sig på det här sättet, så är det totalt oacceptabelt. Men det representerar inte Securitas som bolag, säger Carl Dahlén, vd Securitas Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Obehagliga saker” – Securitas vd kommenterar avslöjandet i de hemliga inspelningarna. Foto: SVT

Har du mer information om Securitas eller andra bolag i säkerhetsbranschen? Hör av dig till oss. Du kan alltid vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer