Här avslöjar chefen – Securitas använde ”mutkolvar” i mångmiljonaffären

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Securitas fick information av tjänstemän på Malmö stad – som företaget använde för att vinna ett mångmiljonkontrakt. Det säger en högt uppsatt Securitaschef i en hemlig inspelning, kan Uppdrag granskning avslöja. Kort därefter tog säkerhetsbolaget med tjänstemännen på en festresa till London.

– ”Säljaren” körde under bordet med de här två mutkolvarna, säger den nu avskedade chefen.

Med hjälp av hemliga inspelningar avslöjar Uppdrag granskning att två nyckelpersoner på Securitas, en säljare och en högt uppsatt chef som sitter i bolagets Sverigeledning, berättar om sina återkommande bordellbesök i Spanien.

Se reportaget: ”Securitas hemligheter” – SVT Play

Men de hemliga inspelningarna avslöjar också helt andra saker – om en misstänkt korrupt upphandling med Malmö stad.

”Körde under bordet”

Det handlar om två tjänstemän på Malmö stad och ett säkerhetsuppdrag på Möllevångstorget. 

Tre säkerhetsbolag lämnade anbud och Securitas bedömdes ha det bästa budet. Totalt är kontraktet värt 20 miljoner kronor över fyra år.

– Det är en offentlig upphandling. Så det går ju “by the book”, säger den högt uppsatte chefen på Securitas till Uppdrag granskning när han får frågor om affären.

Men i hemliga inspelningar berättar han att hans säljarkollega ”körde under bordet med de här två mutkolvarna”.

Enligt chefen gav de två tjänstemännen på kommunen hemlig information till Securitas för att bolaget skulle kunna lämna det bästa budet. På de hemliga inspelningarna uppger han att Securitas har vunnit upphandlingar med liknande metoder också vid andra tillfällen. 

Undanhöll dokument för sin chef

Några månader senare tog säljaren på Securitas med de två tjänstemännen på en festresa till London. En av tjänstemännen satt i den upphandlingsgrupp som beslutade att ge uppdraget till Securitas, den andre deltog som rådgivare i inledningen av upphandlingen.

Genom kontakter i London har Uppdrag granskning tagit del av hotellräkningen från vistelsen. Där tituleras de kommunala tjänstemännen som kunder till Securitas. Betalningen är gjord med bolagets kreditkort.

På inspelningarna avslöjar säljaren dessutom att han inte främst använt Securitas medel för att betala Londonvistelsen. Kostnaderna täcks delvis av Malmö stads skattepengar som skulle gått till en konferens som blivit inställd.

Men tjänstemännen på kommunen har undanhållit alla dokument om resan för sin chef.

– Vi menar att det är en privat resa. Det finns ingen registrerad arbetstid. Det finns ingen reseräkning upprättad och historien kring resan har ändrats under tidens gång, säger Ulf Nilsson, säkerhetschef på Malmö Stad.

Samtliga polisanmälda

Kommunen bedömde att det fanns saklig grund för avsked men de två tjänstemännen på Malmö stad valde att på egen begäran avsluta sina anställningar.

I ett mejl skriver tjänstemännen att Londonresan var ett studiebesök som skulle vara till Malmö stads fördel. De medger att de brutit mot kommunens interna riktlinjer, men bestrider epitetet ”mutkolvar”, då de hävdar att de aldrig lämnat ut information i upphandlingar till fördel för något bolag.

En extern utredning har granskat hur upphandlingen med Securitas har gått till. Dagen före UG:s publicering meddelade Malmö stad att man inte förlänger avtalet med Securitas gällande säkerhetsuppdraget på Möllevångstorget. En polisanmälan från Malmö stad ligger nu hos Riksenheten mot korruption.

Bedrövad och besviken 

Säljaren och den högt uppsatte chefen på Securitas har avskedats och polisanmälts. En internutredning pågår.

Securitas Sveriges vd Carl Dahlén säger att han blir bedrövad och besviken av att höra vad som sägs på de hemliga inspelningarna.

– Samtidigt är det viktigt att skilja på att om enstaka individer beter sig på det här sättet, så är det totalt oacceptabelt. Men det representerar inte Securitas som bolag.

Har du tips?

Har du mer information om Securitas eller andra bolag i säkerhetsbranschen? Hör av dig till oss. Du kan alltid vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.