Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten Peter Bratt säger att det nästan vore tjänstefel av Ryssland att inte utpressa Securitaschefen. Foto: SVT

Säkerhetspolisen: Ryssland utnyttjar sexköp för att få känslig information

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den ryska underrättelsetjänsten slår effektivt till mot personer som köper sex – om de sitter på försvarskänslig information, enligt Säkerhetspolisen. 
– Det är inget problem för dem att hitta om man ägnar sig åt köp av sexuella tjänster, säger Daniel Stenling, chef på Säkerhetspolisens kontraspionage.

Med hjälp av hemliga inspelningar avslöjar Uppdrag granskning att två nyckelpersoner på Securitas, en säljare och en högt uppsatt chef, berättar om sina återkommande bordellbesök i Spanien.

Se reportaget: ”Securitas hemligheter” – SVT Play

Säkerhetspolisen vill inte kommentera det specifika fallet. Men enligt Uppdrag gransknings källor bedömer Säpo den högt uppsatta chefen som en direkt säkerhetsrisk, eftersom han har tillgång till känsliga uppgifter om den svenska militären som exempelvis den ryska underrättelsetjänsten är intresserad av. 

Ryska maffian bakom spansk sexindustri

Den spanske journalisten Cesar Jara har rapporterat om sexindustrin i Spanien – och maffian som styr den.

– Enligt poliskällor är den främsta maffiagruppen i Spanien som är dedikerad till detta just den ryska maffian, och de samarbetar som vi vet med ryska staten, säger han.

I videon berättar journalisten Peter Bratt och Daniel Stenling på Säkerhetspolisen om hur Ryssland arbetar för att komma åt säkerhetskänslig information. 

Har du mer information om Securitas eller andra bolag i säkerhetsbranschen? Hör av dig till oss. Du kan alltid vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Granskning
Mer Nyheter