Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åtta av tio betalade högre hyra fast de inte behövde

Uppdaterad
Publicerad

Efter att hyresförhandlingarna i södra Sverige strandat har åtta av tio hyresgäster valt att betala högre hyra fast de inte behövde. Det visar statistik från Fastighetsägarna Syd.

Förhandlingarna om nya hyror för 2017 inleddes redan i somras. När förhandlingarna rasade samman i november valde Fastighetsägarna Syd att skicka ut avier med den högre hyran till 38500 hyresgäster i delar av Skåne, Blekinge och Växjö.

Åtta av tio hyresgäster har nu valt att betala den högre hyran, enligt ny statistik från branschorganisationen, som ser det som ett bevis på att hyresgästerna anser att hyreshöjningen är rimlig.

– Vill man ha en förvaltningskvalité med helt, rent och snyggt så innebär det också löneökningar varje år. Det klart att man som hyresgäst förstår det, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd.

Hyresgästföreningen kritisk

Hyresgästföreningen har kritiserat tillvägagångssättet och uppmanat hyresgästerna att inte betala hyran. I en enkät som organisationen delat ut till sina medlemmar i Malmö uppger majoriteten av de som betalat den högre hyran att de har gjort det i rädsla för konsekvenser.

– Man är orolig för vad som händer om man inte betalar och för konsekvenserna av att gå emot sin hyresvärd, att exempelvis bli svartlistad. Vi ser det som att man utnyttjar ett maktförhållande, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Tydlig information

För de som inte betalat den högre hyran går ärendet vidare till hyresnämnden som sedan tar beslut om ny hyra efter en jämförelse med likvärdiga lägenheter. Fastighetsägarna Syd anser att informationen om att hyresgästerna inte behöver bretala har varit tydlig.

– Det har gått ut trappanslag och brev direkt till hyresgästerna, all information har funnits på nätet och man har kunnat ringa till oss. Vi har tagit till alla medel för att undvika osäkerheten, säger Susanne Rikardson.

Kommer det gå till såhär även i kommande förhandlingar?

– Det hoppas vi inte, det är aldrig lyckat när man inte kommer fram i förhandlingar, jag hoppas vi kan hitta en väg där vi kan prata med varandra och respektera varandra som förhandlingspartner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.